Babičkina medová roláda naplnená parížskou šľahačkou je sladká a ľahká ako sen.
Viete kedy chutí najlepšie? Jednoznačne pri kávičke s kamarátkami . Doprajte si tento neodolateľný zákusok!
Príprava: 20 minút
Pečenie: 10 minút
Chladenie: 12 hodín
Potrebujeme na 1 plech:
- 4 vajcia
- 250 g medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 150 g hladkej múky
- Potrebujeme na plnku:
- 400 ml 33% sladkej smotany
- 100 g horkej čokolády (aspoň 75 % obsah kakaa)
- 2 PL cukru
Vyskúšaj tiež: Lahodný a rýchly grilovaný ananás
Postup:
1. Večer vlajeme smotanu do hrnca, prisypeme cukor a nalámeme do nej čokoládu. Začneme nahrievať na miernom ohni, počkáme, kým sa čokoláda rozpustí a na chvíľu necháme prejsť varom. Necháme vychladnúť a na noc vložíme do chladničky.
2. Na druhý deň upečieme medovú roládu. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s medom na krémovú svetlú zmes. Múku preosejeme a premiešame so sódou bikarbónou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach striedavo pridávame do žĺtkovej masy vyšľahaný sneh a preosiatu múku. Premiešavame metličkou na sneh ale len zľahka. Roláda tak bude obzvlášť nadýchaná.
3. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie navrstvíme medové cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme asi 10 až 12 minút. Ale 10 minút by malo byť tak akurát.
4. Na stôl si pripravíme kuchynskú utierku a posypeme ju práškovým cukrom. Upečenú roládu preklopíme na utierku, tak aby bol papier na vrchu. Trochu ho pokvapkáme studenou vodou a opatrne stiahneme. Roládu hneď aj s utierkou zvinieme a necháme vychladnúť.
5. Prevarenú smotanu vyberieme s chladničky a vyšľaháme z nej tuhý krém. Natrieme na vychladnutú roládu zrolujeme a môžem ihneď podávať. Skladujeme v chladničke.
Príprava receptu, foto, text: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk