Kým skončí sezóny rebarbory bol by hriech neochutnať tento lahodný a ľahučký koláč.
Spájajú sa v ňom výborné ingrediencie, kyslastý rebarborový džem, tvaroh, plnotučná šľahačka a trené cesto.
Chutí rozprávkovo a najlepšie v záhrade...
Potrebujeme na cesto:
- 120 g pšeničného škrobu (alebo bio kukuričného)
 - 200 g hladkej špaldovej múky
 - soľ
 - 1 vajíčko
 - 150 g masla
 - ½ lyžice prášku do pečiva
 - 120 g práškového cukru
 - 3 celozrnné sušienky
 - 250 – 300 g rebarborového džemu
 
Na tvarohovú plnku:
- 400 g hladkého tvarohu
 - 50g práškového cukru
 - 50g kryštálového cukru
 - 50 g múky
 - 50 ml mlieka
 - 3 žĺtka
 - 1 lyžica citrónovej kôry
 - 150 ml šľahačkovej smotany
 - 2 bielky, soľ
 - práškový cukor na posypanie
 
Odporúčame prečítať: Poctivý domáci slepačí vývar
Postup
Škrob, múku a ½ lyžičky soli preosejeme cez sitko, pridáme vajíčko, zmäknuté maslo, prášok na pečenie a práškový cukor. Pridáme 1 – 2 lyžice vody a pomocou nadstavca na cesto miesime v šľahači, až kým nevypracujeme hladké cesto. Cesto vytvarujeme do plochej okrúhlej placky, zavinieme do alobalu a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.
Plochú okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej vytvarujeme asi na hrúbku 3 milimetrov, dáme si záležať, aby dosahovalo až na vrch okrajov formy, opäť odložíme do chladničky asi na hodinu.
Tvaroh vložíme do sita a necháme odkvapkať. V miske vymiešame dohladka 50 g kryštálového cukru s múkou a mliekom, pridáme žĺtky, tvaroh a citrónovú kôru, dôkladne vymiešame. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Vaječné bielka s 1 štipkou soli vyšľaháme na sneh, do ktorého ku koncu šľahania pridáme 50 g práškového cukru a dotuha vyšľaháme. Šľahačku a tuhý sneh striedavo a zľahka primiešavame k tvarohovej zmesi.
Na vychladené cesto navrstvíme rozdrobené sušienky, rebarborový džem a na vrch dáme šľahačkovú hmotu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° asi hodinu. Upečený koláč preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Ozdobíme práškovým cukrom.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, viac mojich odskúšaných receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk