V súčasnosti sa makové zákusky tešia čoraz väčšej obľube, a to nielen pre ich jedinečnú chuť, ale aj pre množstvo zdravotných benefitov, ktoré mak ponúka. V dnešnom článku vám predstavíme jednoduchý a pritom lahodný recept na makový šťavnatý zákusok, ktorý vás očarí svojou jemnosťou a bohatou arómou.
Tento dezert je ideálny na sviatočné príležitosti, rodinné stretnutia alebo len tak, pre potešenie z dobrého jedla. Pripravte sa na jedinečný zážitok, ktorý sa stane hviezdou vašich dezertných stolov! Poďme sa spoločne pustiť do varenia a objaviť tajomstvá tohto úžasného zákusku.
Výborný šťavnatý makový koláč milujeme asi všetci! Prečo?
Výborný šťavnatý makový koláč milujeme asi všetci z viacerých dôvodov. Po prvé, makový koláč je zvyčajne bohato chutný a plný textúr, ktoré nám ponúkajú krásny zážitok pri každom súste. Hlavným tajomstvom tejto delikatesy je samozrejme mak, ktorý pridáva nielen jedinečnú chuť, ale aj cenné živiny, ako sú vápnik, železo a vláknina.
Okrem toho, makový koláč je veľmi variabilný. Môže byť pripravený v mnohých rôznych variantoch - od klasického receptu s náplňou z maku a tvarohu, po moderné verzie s ovocím alebo čokoládou. Toto široké spektrum možností umožňuje každému prispôsobiť si koláč podľa svojho vkusu.
Ešte jedným dôvodom, prečo si makový koláč získal srdcia mnohých, je aj jeho nostalgický charakter. Pre mnohých z nás je spojený s rodinnými oslavami, sviatkami a poobedňajšími posedením pri káve. Príprava tohto koláča vie navodiť pocit útulnosti a pohody.
Nezabúdajme ani na jednoduchosť jeho prípravy. Môže sa piecť vo forme koláča, takže je ideálny aj pre tých, ktorí s pečením len začínajú.
V konečnom dôsledku výborný šťavnatý makový koláč nie je len sladkým pokušením, ale aj symbolom rodinnej pohody, tradície a lásky k dobrému jedlu. To všetko robí z makového koláča neodmysliteľnú súčasť našich životov a dôvod, prečo ho milujeme!
Šťavnatý makový koláč bez múky - ingrediencie
Mak, slivky a čokoláda… spojenie, ktoré vytvorí skvelú chuť a za pár minút vyčaríte chutný zákusok! Makový šťavnatý zákusok - vyskúšajte toto mierne, avšak neodolateľné afrodiziakum.
- 350 g sliviek
- 6 vajec
- 160 g masla
- 120 g trstinového cukru
- 150 g horkej čokolády
- 150 g mletého maku
- 200 g slivkového lekváru
- 30 g kakaa
Ochutnaj tiež: Recept: Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím
Extra šťavnatý makový zákusok - postup prípravy
Slivky vykôstkujte a rozmixujte. Mak pomeľte. Žĺtka oddeľte od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom, pridávajte po jednom žĺtky. Do tejto hmoty vmiešajte mletý mak, kakao, rozmixované slivky a tuhý sneh z bielkov.
Cesto vylejte do formy (28 x 20 cm), zarovnajte povrch a pečte pri teplote 150°C asi 35 minút. Nechajte dobre vychladnúť. No a následne už stačí len finálne dochutenie a zdobenie. Vrch koláčika potrite slivkovým lekvárom bez cukru (samozrejme môžete použiť podľa vašej chuti a dostupnosti v špajzi aj iný lekvár) a na záver polejte roztopenou čokoládou. Tak a môžete podávať :)
Vyskúšaj tiež: Recept: Broskyňový krehký koláč
Zdroj úvodnej fotky: www.jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 27.09.2024