Pripraviť akúkoľvek bublaninu vám nezaberie množstvo času. Dokonca si trúfame povedať, že bublanina patrí medzi najjednoduchšie recepty, pri ktorých sa nedá nič pokaziť. Stačí si len v miske zmiešať všetky ingrediencie a dať upiecť. Ľahké, že? A takáto ľahká je aj naša čerešňová bublanina, pri ktorej sa všetci oblizujú.
Čerešne samé o sebe obsahujú minerály, ako je draslík, fosfor, horčík, železo..., ale aj vitamíny – A, C, E, K a ďalšie zložky, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Pomerne všetci pri príprave bublaniny čerešne zbavujeme kôstok a tie následne končia v koši. Je to však chyba, pretože ich stačí vysušiť, dať do vrecúška a to zohriať. Takto ohriate vrecúško s čerešňovými kôstkami pomáha zmierňovať bolesť brucha alebo uší. Poďte si však s nami pochutnať na čerešňovej bublanine!
Ochutnaj: RECEPT: Kokosové karí s batatmi a cícerom – toto si okamžite zamiluješ!
Na bublaninu budete potrebovať:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 ks vanilínového cukru (alebo 1 pravá vanilka)
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 1 ks prášok do pečiva
- 3 ks vajec
- čerešne, alebo iné obľúbené ovocie
Postup
Ako prvé si v jednej miske zmiešame všetky „suché“ ingrediencie (cukor, vanilínový cukor, prášok do pečiva, múku) a v druhej miske zase všetky tekuté ingrediencie (vajíčka, olej a mlieko). Až budete mať všetko samostatne vymiešané, tak je čas všetky tieto ingrediencie spojiť. Všetko spolu poriadne premiešajte, až kým vám nevznikne bublaninové cesto. Cesto nechajte na chvíľku odstáť, ale len dovtedy, kým si plech nevysteliete papierom alebo nevymastíte a nevysypete múkou.
Na takto pripravený plech vylejeme cesto a na vrch poukladáme vykôstkované čerešne (alebo iné ovocie). Ak nechcete, aby vám čerešne padli úplne nadol, tak ich „namočte“ do múky a až tak ich rozložte na cesto.
Bublaninu pečieme pri 180 °C po dobu cca 30 minút. Po dopečení a vychladnutí môžete bublaninu posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť podľa vlastných predstáv.
TIP: Ak chcete nadýchanejšiu bublaninu, tak použite menší plech. Ak chcete menšiu a šťavnatejšiu bublaninu, tak použite väčší plech.