Receptov na slivkové koláče s drobenkou mám veľa, ale rada objavujem a zaujal ma recept v Apetite, kde základ tvorí šľahačková smotana a v drobenke je mak.
V kysnutom koláči je síce menej tuku, ale výsledná chuť tohto koláčika je za odmenu. Piekla som ho z polovičnej dávky na menšom plechu a bol by sa minul aj veľký plech.
Samozrejme môžete použiť aj iné ovocie – ríbezle, egreše, marhule, broskyne… A do drobenky môžete dať orechy a vynechať strúhanku. Všetci, ktorí ochutnali kúsok tejto dobroty si pochvaľovali a určite to bude aj u vás tak. :)
Odporúčame tiež: Recept na vinársky jesenný osúch
Budete potrebovať:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 120 g trstinového cukru
- 3 celé vajcia
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 1 čl vanilkového extraktu
- 50 g sekaných mandlí
- 3 PL mlieka
- štipku soli
- 1/2 prášku do pečiva (6 g)
- cca 500 g sliviek
Na posýpku:
- 40 g mletého maku
- 40 g masla
- 60 g trstinového cukru
- 30 g strúhanky
Odporúčame tiež: Prvýkrát vo fitness centre? Ukážeme ako na to!
Postup:
Z bielkov vyšľahajte so štipkou soli tuhý sneh a odložte si ho do chladničky. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do polotuha, pridajte trstinový cukor a vanilkový extrakt. Premiešajte a po jednom primiešajte žĺtky. Vmiešajte múku s práškom do pečiva a mlieko. Na záver pridajte nahrubo nasekané mandle a jemne vyšľahaný sneh z bielkov.
Cesto preložte do plechu, na ktorý ste dali papier na pečenie (stredne veľký plech). Celý povrch pokryte rozpolenými slivkami a v rúre pečte približne 20 minút pri teplote 170°C. Z maku, cukru, strúhanky a masla si pripravte drobenku a posypte ňou predpečený koláč, pečte ešte asi 25 minút.
Koláč krájajte vychladnutý.
Odporúčame tiež: Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky