Mak, slivky a čokoláda … pripravte si s nami šťavnatý makový zákusok. Spojenie, ktoré vytvorí skvelú chuť a za pár minút vyčaríte chutný zákusok. V sezóne používam čerstvé zrelé slivky, teraz som použila domáci kompót bez pridaného cukru. Čokoládová poleva dodá zákusku sviatočný vzhľad a doplní chute.
Tento náš extra makový koláčik patrí nielen medzi zdravé koláče, ale je to zároveň aj veľmi jednoduchý makový koláč, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!
Šťavnatý makový zákusok - ingrediencie:
150 g mletého maku
6 ks vajec
120 g trstinového cukru
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
350 g sliviek
160 g masla
30 g kakaového prášku
štipku soli
slivkový lekvár na potretie
čokoláda horká
kúsok masla do čokolády
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepy: Lahodné maslové croissanty bez lepku
Extra šťavnatý makový koláč so slivkami - postup prípravy:
- Ak máte zrelé slivky rozmixujte ich. V prípade, že požijete slivkový kompót, šťavu z neho zlejte a rozmixujte len potrebné množstvo sliviek (350 g).
- Zmäknuté maslo šľahajte s cukrom do peny, po jednom pridávajte žĺtky a na záver pridajte vanilkový extrakt. Mletý mak zmiešajte s kakaovým práškom.
- Z bielkov a soli ušľahajte tuhý sneh. Do maslovej zmesi vmiešajte mixované slivky, pridajte makovú zmes a dobre premiešajte. Na záver pridajte postupne sneh z bielkov. Zmes preložte na plech s papierom na pečenie a pečte pri teplote 150 -160°C cca. 35 minút.
- Upečený koláč natrite domácim slivkový lekvárom bez cukru (je chutný keď ho rozriedite troškou rumu).
- Čokoládu rozpustite na parou s kúskom masla a natrite vychladnutý zákusok. A výborný šťavnatý makový koláč je na svete!
Odporúčame vyskúšať: Hriešne dobrá Čokoládovo – čokoládová torta
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Zdroj foto: www.jarkapecie.sk
Aktualizované na 09.09.2024
Aktualizovaný článok: 09.09.2024