Recept: Vianočná štóla s marcipánom

Čo by to boli za pravé Vianoce bez krásnej výzdoby a všelijakých dekorácii, prostredníctvom ktorých si vyzdobujeme naše príbytky? Bez toho by to neboli tie pravé čarokrásne Vianoce.

 

Premýšľali ste už aj nad výzdobou stola? A čo tak jedlá výzdoba, s lahodným zákuskom. Poďte si teda pochutnať na lahodnej Vianočnej štóle s marcipánom. 

 

 Vianočná štóla s marcipánom  (intenzívny chuťový zážitok, ľahká príprava)

 

Doba prípravy: asi 45 minút

Doba pečenia: asi 60 minút

Vystačí na: asi 16 porcií

 

Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Pečieme s láskou – Advent a Vianoce (recenzia)

 

Na cesto potrebujeme:

50 g hrozienok, 4 PL rumu, 500 g hladkej múky, 1 balíček Kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr.Oetker, 150 g cukru, 2 balíčky Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker, 50 g vlašských orechov, 50 g mandľových plátkov, 100 g kandizovaného ovocia, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 250 g polotučného tvarohu, 2 vajcia

 

 

 Na náplň:

1 balíček Marcipánu Dr.Oetker, 50 g sušených brusníc

 

 

 Na potretie:

150 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

 

 

 Ešte potrebujeme:

plech na pečenie (30 x 40 cm)

Vianočná štóla s marcipánom

Zdroj: Shutterstock®

1.  Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.

 

2.  Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu
a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

     Elektrická rúra: 170 °C
     Teplovzdušná rúra: 150 °C
     Plynová rúra: stupeň 3

     Doba pečenia: asi 60 minút

 

3.  Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom. Necháme vychladnúť.

 

TIP: Štólu môžeme upiecť vo forme na srnčí chrbát alebo vo forme na bábovku. 

 

Odporúčame prečítať: Recept na Vianočné klobásové koláčiky

14 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

24.12.2016 07:54

Vianocnú štólu sa chystám urobiť už dlhšie,je taká slábnostná,tak možno o rok...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.12.2016 08:57

nerobíme ju,ale vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

24.12.2016 23:04

Milijem tieto štóly a neviem si bez nej Vianoce a ni predstaviť.Inak to nebolo ani tento rok.

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:28

Silno aktuálne :)

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:28

Výborné sú

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:28

Vyzerá luxusne

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

25.12.2016 10:26

skvelý recept a ešte lepšie chutí

Vaše meno:

Jana

Jana

27.12.2016 14:17

na sviatky ako stvorená

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

27.12.2016 19:04

Vianočné štóly sú super, máme ich radi :)

Vaše meno:

Anna pistovičová

Anna pistovičová

29.12.2016 11:34

opisujem recept, tento rok sme mali kupovanu, buduci moze byt domaca-vlastna

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

01.01.2017 18:54

Vianočnú štólu som mala kupovanú

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

04.01.2017 13:30

mali sme u maminy

Vaše meno:

Veronika

Veronika

13.01.2017 23:04

tak toto určite urobím

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.02.2017 09:56

Na Vianoce štólu kupujem,tento recept sa mi páči.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE