Vianoce sú časom radosti, relaxu, stretnutí s priateľmi a rodinou. Preto si pre našich najbližších pripravujeme rôzne delikátne pochúťky, ktoré ulahodia nielen chuťovým bunkam, ale aj oku.
Postupne vyberáme so skrinky naše tajne osvedčené receptúry, ktoré nás nikdy nesklamali. Skúste si s nami s a s Dr.Oetker-om upiecť Nebeskú Vianočnú tortu.
Nebeská vianočná torta (slávnostná, ľahká príprava)
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Na cesto potrebujeme:
3 bielky, 50 g cukru, 110 g zmäknutého masla alebo margarínu, 150 g cukru, 1 KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker, 3 žĺtky, 180 g hladkej múky, 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, štipka soli, 120 ml mlieka
Na náplň:
1 balenie Krémovej náplne čokoládovej Dr.Oetker, 200 ml studeného mlieka, 2 zarovnané PL práškového cukru, 125 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
2 balíčky Fondánu Dr.Oetker, modrá Farba gélová potravinárska Dr.Oetker, Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Pečieme s láskou – Advent a Vianoce (recenzia)
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm), elektrický ručný šľahač, formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičiek
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s 50 g cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Maslo alebo margarín so 150 g cukru a arómou vyšľaháme dohladka. Pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou, mlieko a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Nakoniec zľahka ručne vmiešame tuhý sneh. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
2. Korpus necháme vo forme vychladnúť.
3. Náplň pripravíme s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale. Korpus 2x pozdĺžne prekrojíme, zlepíme náplňou a slabou vrstvou náplne potrieme vrchnú časť a strany torty. Tortu odložíme asi na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
4. Na ozdobenie na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom vyvaľkáme pomocou váľka jeden fondán a tortu ním potiahneme. Druhý fondán zafarbíme modrou farbou. Na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom rozvaľkáme pomocou váľka plát s hrúbkou asi 3 mm. Formičkami vykrajujeme hviezdičky a tortu nimi ozdobíme. Tortu ľubovoľne prikrášlime zdobením.
TIP: Torta chutí lepšie, ak ju necháme v chladničke odležať do druhého dňa.
Odporúčame prečítať: Recept na domáci vaječný a čokoládový likér