Jablkový koláč inak: Odštartuj sezónu jabĺk s touto lahôdkou!

Jeseň je obdobím priam stvoreným na vypekanie dobrôt zo sezónneho ovocia. Na pomyselnom rebríčku stojí nepochybne jablko, ktoré možno spracovať na množstvo spôsobov nielen vo forme koláčov, ale aj v sladko-slaných jedlách.

Ak ste sa už klasického jablkového koláča prejedli a zásoby jabĺk vám vydržia minimálne do ďalšej jesene, vyskúšajte pripraviť nadýchaný jablkový koláč inak. Jablká sú totiž výbornou ingredienciou do cesta, ktorá zaručí, že koláčik bude skutočne šťavnatý a nadýchaný. Veríme, že vám tento kakaový koláč so strúhanými jablkami zachutí ku káve rovnako ako nám v redakcii.

Odporúčame: Bezlepková bábovka s jablkami

strúhané jablká

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu koláča budete potrebovať

  • 300 gramov polohrubej múky
  • 300 gramov kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 dcl oleja
  • Cca 2 dcl mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka mletej škorice
  • 2 lyžice kakaa
  • 4 jablká
  • Za hrsť sušených hrozienok

Na dozdobenie podľa chuti

  • Čokoláda na varenie
  • Lekvár

Vyskúšaj aj: Recept na Jablkové muffiny s marcipánom

šťavnatý jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Jedinečnosť koláčika spočíva v jeho jednoduchosti a šťavnatosti. Vo väčšej mise zmiešame sypké ingrediencie – múku, cukor, prášok do pečiva, kakao a štipku škorice. Potom k tejto zmesi pridáme tekuté ingrediencie, ktoré postupne zamiešavame – olej, vajcia a mlieko. Mlieko pridávame ako posledné a jeho množstvo prispôsobíme cestu. Ak je cesto príliš suché, mlieko ešte dolejeme. Cesto by malo byť nadýchané a nie príliš tekuté. V separátnej miske nahrubo nastrúhame očistené jablká, ktoré primiešame na záver do misky s cestom. Jablká pustia pri pečení šťavu, vďaka čomu bude cesto veľmi vláčne a chutné. Do cesta môžeme na záver prisypať za hrsť sušených hrozienok.

Vymastený plech (alebo tortovú formu) vysypeme trochou múky a cesto do formy opatrne prelejeme. Na vrch cesta ešte môžeme uložiť tenké plátky jabĺčok. Koláčik pečieme v rúre na 180 – 190 °C zhruba 25 – 30 minút, kým nám krásne nenarastie a neupečie sa do chrumkava. Kakaový jablkový koláčik chutí najlepšie s kávou, posypaný iba práškovým cukrom. Tým maškrtnejším z nás však na ňom môže ešte ulahodiť aj vrstva domáceho lahodného lekváru a rozpustenej čokolády.

Neprehliadni: Hnetený jablkový koláč ako od babičky

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

09.10.2021 12:15

práve som bola dnes na jablkových trhoch a priniesla som si kopec jabĺk, ďakujem za recept, určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.10.2021 06:05

Jednoduchý a šťavnatý.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

10.10.2021 10:16

vyzerá fantasticky a určite bude aj chutný, vyskúšam

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.10.2021 17:27

vyskúšam, mám rada nové recepty

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

10.10.2021 18:13

Taký podobný recept robím

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.10.2021 21:03

Jednoduché jablkové koláče máme najradšej .. Takýto presne aj ja pečiem .. Je mňaaaaaam ;-)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

18.10.2021 23:55

vyzerá dobre

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

04.11.2021 11:00

Jablkové koláče su u nás naj.


Ďakujem za ďalšie inšpirácie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.