Jeseň je obdobím priam stvoreným na vypekanie dobrôt zo sezónneho ovocia. Na pomyselnom rebríčku stojí nepochybne jablko, ktoré možno spracovať na množstvo spôsobov nielen vo forme koláčov, ale aj v sladko-slaných jedlách.
Ak ste sa už klasického jablkového koláča prejedli a zásoby jabĺk vám vydržia minimálne do ďalšej jesene, vyskúšajte pripraviť nadýchaný jablkový koláč inak. Jablká sú totiž výbornou ingredienciou do cesta, ktorá zaručí, že koláčik bude skutočne šťavnatý a nadýchaný. Veríme, že vám tento kakaový koláč so strúhanými jablkami zachutí ku káve rovnako ako nám v redakcii.
Odporúčame: Bezlepková bábovka s jablkami
Na prípravu koláča budete potrebovať
- 300 gramov polohrubej múky
- 300 gramov kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 2 dcl oleja
- Cca 2 dcl mlieka
- 1 prášok do pečiva
- Štipka mletej škorice
- 2 lyžice kakaa
- 4 jablká
- Za hrsť sušených hrozienok
Na dozdobenie podľa chuti
- Čokoláda na varenie
- Lekvár
Vyskúšaj aj: Recept na Jablkové muffiny s marcipánom
Postup
Jedinečnosť koláčika spočíva v jeho jednoduchosti a šťavnatosti. Vo väčšej mise zmiešame sypké ingrediencie – múku, cukor, prášok do pečiva, kakao a štipku škorice. Potom k tejto zmesi pridáme tekuté ingrediencie, ktoré postupne zamiešavame – olej, vajcia a mlieko. Mlieko pridávame ako posledné a jeho množstvo prispôsobíme cestu. Ak je cesto príliš suché, mlieko ešte dolejeme. Cesto by malo byť nadýchané a nie príliš tekuté. V separátnej miske nahrubo nastrúhame očistené jablká, ktoré primiešame na záver do misky s cestom. Jablká pustia pri pečení šťavu, vďaka čomu bude cesto veľmi vláčne a chutné. Do cesta môžeme na záver prisypať za hrsť sušených hrozienok.
Vymastený plech (alebo tortovú formu) vysypeme trochou múky a cesto do formy opatrne prelejeme. Na vrch cesta ešte môžeme uložiť tenké plátky jabĺčok. Koláčik pečieme v rúre na 180 – 190 °C zhruba 25 – 30 minút, kým nám krásne nenarastie a neupečie sa do chrumkava. Kakaový jablkový koláčik chutí najlepšie s kávou, posypaný iba práškovým cukrom. Tým maškrtnejším z nás však na ňom môže ešte ulahodiť aj vrstva domáceho lahodného lekváru a rozpustenej čokolády.
Neprehliadni: Hnetený jablkový koláč ako od babičky