Slivkový mrveničkový koláč – v jesennom období ako stvorený!

Aká asociácia sa vám vybaví so začínajúcim jesenným obdobím? Ja si hneď okrem hrejivých sviečok a huňatej deky s knihou v ruke predstavím aj vôňu práve dopečeného slivkového koláča so škoricou. A keďže je sezóna sliviek v plnom prúde a listy sa začínajú pomaly, ale isto zafarbovať do žltých a hnedých tónov, prišiel čas aj na náš obľúbený slivkový mrveničkový koláč.

Koláč, ktorý je na prípravu mimoriadne jednoduchý a ktorý zasýti tak, že si s ním vystačíte aj napríklad na raňajky či olovrant. Chutí výborne ako s čerstvým, tak aj so zaváraným ovocím. Navyše, slivky nie sú iba chutné, ale aj zdravé. 

Odporúčame: Poznáš tieto liečivé účinky sliviek? Je čas si na nich pochutnať!

slivkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu slivkového mrveničkového koláča budete potrebovať

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček detskej krupice
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 KL prášku do pečiva
  • Čerstvé alebo zavárané slivky (alebo iné sezónne ovocie)

Na mrveničku

  • 50 gramov rozpusteného masla
  • 1/3 hrnčeka hladkej múky
  • 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/3 hrnčeka detskej krupice

Pozri aj: Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!

mrveničkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Hrnčekové koláče zbožňujem. Nie je nič jednoduchšie, než použiť jeden hrnček ako mierku a potom to zmiešať všetko spolu. Vo väčšej miske najprv zmiešame všetky sypké prísady, potom pridáme vajcia a tekuté prísady. Cesto vymiešame metličkou buď ručne alebo mixérom na najnižšom stupni, aby sa nám zbytočne neubilo. Potom pripravíme plech alebo kameninovú misu, potrieme ju olejom a vysypeme trochou múky. 

Vyskúšaj tiež: Recept na Slivkový točený koláč

koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Cesto prelejeme na plech a poukladáme doň slivky. V mojom prípade som použila čerstvé slivky, ale pokojne môžete použiť aj zavárané. So slivkami nešetrite, čím viac sliviek v koláči, tým lepšie. Na záver ešte koláč husto posypeme pripravenou mrveničkou a pečieme na 180 °C zhruba 35 minút, kým nie je mrvenička a cesto upečené dozlatista. 

Neprehliadni: Recept na slivkový koláč s makovou drobenkou

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
3 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.09.2021 08:24

robievam taký, ale nakoľko slivky nemám rada, tak dávam iné ovocie

Vaše meno:

Alena Čabáková

Alena Čabáková

10.09.2021 18:12

Ano toto je super vyhoda tohto kolacika, kazdy si da ovocie ake mu chuti. No ja napriklad aj slivky velmi velmi rada :)))))

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.09.2021 06:51

Výborný, rada pripravujem.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

11.09.2021 18:43

Keď budú k dispo slivky, skúsim tento váš recept, dúfam že sa mrvenica podarí

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

16.09.2021 13:30

Je to naozaj veľmi jednoduchý recept, niet na ňom čo pokaziť. :-)

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE