Aká asociácia sa vám vybaví so začínajúcim jesenným obdobím? Ja si hneď okrem hrejivých sviečok a huňatej deky s knihou v ruke predstavím aj vôňu práve dopečeného slivkového koláča so škoricou. A keďže je sezóna sliviek v plnom prúde a listy sa začínajú pomaly, ale isto zafarbovať do žltých a hnedých tónov, prišiel čas aj na náš obľúbený slivkový mrveničkový koláč.
Koláč, ktorý je na prípravu mimoriadne jednoduchý a ktorý zasýti tak, že si s ním vystačíte aj napríklad na raňajky či olovrant. Chutí výborne ako s čerstvým, tak aj so zaváraným ovocím. Navyše, slivky nie sú iba chutné, ale aj zdravé.
Odporúčame: Poznáš tieto liečivé účinky sliviek? Je čas si na nich pochutnať!
Na prípravu slivkového mrveničkového koláča budete potrebovať
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček detskej krupice
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 KL prášku do pečiva
- Čerstvé alebo zavárané slivky (alebo iné sezónne ovocie)
Na mrveničku
- 50 gramov rozpusteného masla
- 1/3 hrnčeka hladkej múky
- 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/3 hrnčeka detskej krupice
Pozri aj: Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!
Postup
Hrnčekové koláče zbožňujem. Nie je nič jednoduchšie, než použiť jeden hrnček ako mierku a potom to zmiešať všetko spolu. Vo väčšej miske najprv zmiešame všetky sypké prísady, potom pridáme vajcia a tekuté prísady. Cesto vymiešame metličkou buď ručne alebo mixérom na najnižšom stupni, aby sa nám zbytočne neubilo. Potom pripravíme plech alebo kameninovú misu, potrieme ju olejom a vysypeme trochou múky.
Vyskúšaj tiež: Recept na Slivkový točený koláč
Cesto prelejeme na plech a poukladáme doň slivky. V mojom prípade som použila čerstvé slivky, ale pokojne môžete použiť aj zavárané. So slivkami nešetrite, čím viac sliviek v koláči, tým lepšie. Na záver ešte koláč husto posypeme pripravenou mrveničkou a pečieme na 180 °C zhruba 35 minút, kým nie je mrvenička a cesto upečené dozlatista.
Neprehliadni: Recept na slivkový koláč s makovou drobenkou