Začiatok týždňa býva náročný a zvyčajne nám trvá deň až dva, kým sa skutočne rozbehneme. Pracovné nasadenie si však vyžaduje dávku energie. Ak vás chuť na sladké neopúšťa ani počas týždňa, doprajte si dávku potrebnej energie overeným dvojkombom – silnou kávou a sladkým dezertom, ktorý poteší i zasýti.
Pečenie cez týždeň je iné než počas víkendu, kedy môžeme vypekať o čosi dlhšie. Stavte preto na overenú, no chutnú klasiku, ktorá snáď nikdy neomrzí – voňavú banánovú bábovku.
Odporúčame: Angie pečie: Čokoládovo-banánovo-kávová bábovka
Na banánovú bábovku budeme potrebovať
- 10 lyžíc polohrubej múky
- 10 lyžíc práškového cukru
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- 100 ml vlažnej vody
- 100 ml oleja
- 4 vajcia
- 1 väčší banán
- ½ hrnčeka sekaných vlašských orechov
- ½ čokolády na varenie nasekanej na drobné kocky
Postup
Základom každej lahodnej bábovky je poctivá piškóta. Aby bola krásne nadýchaná, je potrebné vyšľahať bielky a žĺtky zvlášť. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do bielej tuhej peny, ktorá aj po prevrátení misy drží na svojom mieste. V separátnej miske vyšľaháme postupne žĺtky so zvyšnými ingredienciami – cukrom, vodou, olejom, práškom do pečiva, preosiatou múkou a roztlačeným banánom. Keď je cesto vymiešané a suroviny sú zapracované, opatrne začneme po malých dávkach primiešavať vyšľahané bielky. Nikdy nepoužívajte v tomto kroku mixér, cesto sa ubije a bábovka nebude nadýchaná.
Správne vymiešaný piškótový základ je ľahký, nadýchaný a jemne bublinkuje. V tomto kroku pridáme nasekané vlašské orechy, čokoládu a zapracujeme ingrediencie do cesta. Cesto prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme na 180 °C zhruba 35 – 40 minút. Po vychladnutí bábovky formu prevrátime a vyklopíme ju. Podľa chuti ju ešte môžeme dozdobiť čokoládou a nasekanými orechmi.
Inšpiruj sa: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!