Sviatočná pochúťka: Tradičné domáce kremrole s vyšľahaným krémom

Kremrole, šamrole alebo jednoducho trubičky z lístkového cesta – až jednu ochutnáte, hneď budete chcieť ďalšiu a ďalšiu. Tieto chutné trubičky plnené ľahkou sladkou penou sú skvelou pochúťkou ku káve, no ešte bežnejšie sa s nimi stretávame na svadbách. U nás máme túto pochúťku zafixovanú ako svadobný koláčik, ktorý z tácok mizne ako prvý.

Ich výhodou je, že sa pripravujú z lístkové cesta, preto ich môžeme zaradiť medzi skvelé sladké recepty z lístkového cesta, ktoré sú nenáročné na prípravu. Ochutnajte ich a určite im už viac neodoláte.

Vyskúšaj aj: Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou

tradičné domáce kremrole

Zdroj: Shutterstock®

Na kremrole budete potrebovať:

  • 2 balenia lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • 2 dcl vody
  • 5 vaječných bielkov
  • 500 g práškového cukru

Rozvaľkáme si lístkové cesto natenko. Ak ste volili už rozvaľkané cesto, tak máte o starosť menej. Lístkové cesto si nakrájame na 2 cm široké pásiky. Každý pásik ešte následne rozdelíme na 2 polovice. Na prípravu kremrole budete potrebovať špeciálne cukrárenské trubičky alebo si môžete pomôcť s tým, čo nájdete doma. Postačí vám napríklad alobal, z ktorého si trubičky môžete vyrobiť. Na pripravenú formu namotáme pásik lístkového cesta a konce dobre pritlačíme, aby si počas pečenia zachovali tvar.

Na plech dáme papier na pečenie a naukladáme pripravené rolky. Rolky potrieme rozšľahaným vajíčkom spolu s lyžicou vody. Kremrole pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 15 minút, aby boli upečené dozlatista.

Upečené trubičky stiahneme z formy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich naplníme krémom, ktorý si pripravíme z cukru, bielkov a vody. Práškový cukor necháme rozpustiť vo vode a medzitým si z bielkov vyšľaháme sneh. K snehu postupne prilievame cukrovú vodu a miešame dovtedy, kým nám nevznikne tuhá sladká pena. Tou naplníme trubičky, posypeme ich práškovým cukrom a môžeme podávať.

12 komentárov
Mária Maxianová

Mária Maxianová

02.10.2020 18:53

šamrole milujem, ale radšej platonicky :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.10.2020 05:12

Jednoduchá a rýchla sviatočná pochúťka - rada občas pripravujem!

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.10.2020 08:58

Jednoducho - mňam !

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.10.2020 12:43

Starý dobrý zákusok.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.10.2020 15:17

spomienka na detstvo

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.10.2020 12:51

...a my máme taký recept od našej babičky na plnku, že okrem spomínaných ingrediencií, tam ešte primiešame jedno, v rúre upečené jablko...nostalgia a chutí famózne.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.10.2020 22:23

Tak toto som ešte neskúšala,ale dala by som si povedať.Ešte vymyslieť nejaké trubičky,na ktoré namotať lístkové cesto.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

07.10.2020 16:09

"šamrónky "sú pre mňa najlepší zákusok.takto sa u nás hovorí kremrolám.

Vaše meno:

Magdaléna Križanová

Magdaléna Križanová

18.10.2020 11:11

kremrole - taká slovenská klasika

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

22.10.2020 18:48

Kremrole tieť robím podľa tohto receptu a sú vynikajúce :-)

Vaše meno:

Katarína Šmidová

Katarína Šmidová

02.11.2020 12:42

Toto sme este neskusali, ale vyzeraju lakavo

Vaše meno:

Jana Pitonakova

Jana Pitonakova

23.11.2020 13:40

fuuu to je riadna kalorická bomba ... ja pásiky cesty dávam 3 cm, a plnku robím tak že na 1 vajce veľkosti L dávam 40 g cukru a dávam podľa toho aký mám , zväčša kryštálový

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE