Kremrole, šamrole alebo jednoducho trubičky z lístkového cesta – až jednu ochutnáte, hneď budete chcieť ďalšiu a ďalšiu. Tieto chutné trubičky plnené ľahkou sladkou penou sú skvelou pochúťkou ku káve, no ešte bežnejšie sa s nimi stretávame na svadbách. U nás máme túto pochúťku zafixovanú ako svadobný koláčik, ktorý z tácok mizne ako prvý.
Ich výhodou je, že sa pripravujú z lístkové cesta, preto ich môžeme zaradiť medzi skvelé sladké recepty z lístkového cesta, ktoré sú nenáročné na prípravu. Ochutnajte ich a určite im už viac neodoláte.
Vyskúšaj aj: Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou
Na kremrole budete potrebovať:
- 2 balenia lístkového cesta
- 1 vajíčko
- 2 dcl vody
- 5 vaječných bielkov
- 500 g práškového cukru
Rozvaľkáme si lístkové cesto natenko. Ak ste volili už rozvaľkané cesto, tak máte o starosť menej. Lístkové cesto si nakrájame na 2 cm široké pásiky. Každý pásik ešte následne rozdelíme na 2 polovice. Na prípravu kremrole budete potrebovať špeciálne cukrárenské trubičky alebo si môžete pomôcť s tým, čo nájdete doma. Postačí vám napríklad alobal, z ktorého si trubičky môžete vyrobiť. Na pripravenú formu namotáme pásik lístkového cesta a konce dobre pritlačíme, aby si počas pečenia zachovali tvar.
Na plech dáme papier na pečenie a naukladáme pripravené rolky. Rolky potrieme rozšľahaným vajíčkom spolu s lyžicou vody. Kremrole pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 15 minút, aby boli upečené dozlatista.
Upečené trubičky stiahneme z formy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich naplníme krémom, ktorý si pripravíme z cukru, bielkov a vody. Práškový cukor necháme rozpustiť vo vode a medzitým si z bielkov vyšľaháme sneh. K snehu postupne prilievame cukrovú vodu a miešame dovtedy, kým nám nevznikne tuhá sladká pena. Tou naplníme trubičky, posypeme ich práškovým cukrom a môžeme podávať.