Francúzsky dezert, ktorý sa na prvý pohľad môže zdať až príliš komplikovaný, no opak je pravdou. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie vám viac ako hodinu času. Ide o smotanový dezert s chutnou cukrovou krustou na vrchu, ktorá mu dodáva lahodnú chuť a zaujímavý vzhľad. Najlepšie je, keď krustu (karamel) prelomíte, zmiešate so smotanovým krémom a vložíte do úst – hotové nebíčko v ústach!
Tento dezert je ideálne pripraviť vtedy, keď sa vám zvýšili žĺtky a vy neviete, čo s nimi. Vedzte, že týmto dezertom nepohrdne nik a dokonca ani ten najväčší kritik vo vašej rodine. Zaobstarajte si originál nádobky na tento dezert alebo iné, ktoré je možné použiť do rúry. Poďme si teda spolu spraviť tento tradičný francúzsky dezert.
Vyskúšaj aj: Videorecept: Nadýchaná bábovka zo špaldovej múky
Na Crème brûlée budete potrebovať (4 porcie):
- 4 žĺtky
- 400 ml 33 % smotany
- 50 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
- cukor na posypanie
Rúru si predhrejeme na 170 °C. Do hrnca nalejeme smotanu, do ktorej pridáme semiačka z vanilkového struku, no ak sa rozhodnete pre vanilkový extrakt, tak ten sa pridáva až do vymiešanej zmesi. Smotanu teda dajte ohriať, avšak pozor, nemala by vrieť. Žĺtky zmiešajte s cukrom a vymiešajte. Následne pridajte vanilkový extrakt (ak ste nesiahli po vanilkovom struku) a zmes vymiešajte. Vymiešanú zmes prelejte do mištičiek na pečenie, poprípade do jednej väčšej misky. Medzitým si dajte do rýchlovarnej kanvice zovrieť vodu. Misky poukladajte do vyššieho plechu a zalejte vodou – pozor, tá sa nesmie dostať do mištičiek! Plech následne vložte do rúry a Crème brûlée pečte približne 35 – 40 minút. Po upečení nechajte dezert vychladnúť a po vychladnutí sa pustite do tvorby krusty. Tú vytvoríte tak, že povrch posypete kryštálovým cukrom a pomocou flambovacej pištole ho skaramelizujete. Ak nemáte pištoľ, tak alternatívou je zapečenie pod grilom – nastavte grilovanie a šupnite do rúry. Prajeme príjemné maškrtenie!