Vianoce bez suchého pečiva akoby ani neboli. Jeho nespornou výhodou je fakt, že ide o skutočne trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží a viete ho spotrebovať aj neskôr po Vianociach. Navyše, jeho vôňa vždy vyčaruje tú pravú vianočnú atmosféru.
Jednou z klasík, bez ktorých si Vianoce mnohí nevedia predstaviť, sú napríklad aj nadýchané kokosky. Sladkastej a dráždivej vôni práve dopečených kokosiek vie iba málokto odolať.
Ak patríte aj vy medzi milovníkov exotického kokosu, výborné kokosky na vašom sviatočnom stole chýbať jednoducho nemôžu. Ako prebieha príprava kokosiek?
Odporúčame: Domáce snehové pusinky: Dokonalé vianočné snehové pečivo
Jednoduché vianočné kokosky bez múky – ingrediencie:
- 200 gramov strúhaného kokosu
- 4 vaječné bielky
- 200 gramov práškového cukru
- štipka škorice
Vyskúšaj aj túto vianočnú klasiku:
Domáce včelie úliky: Nepečené vianočné pečivo, ktoré ťa vráti do detstva
Ako pripraviť kokosové pusinky?
Kokos sprudka opražíme na panvici, kým nechytí zlatistú farbu. Dávame však pozor na to, aby sa nám príliš nepripiekol. Opražený kokos necháme na panvici vychladnúť a medzitým si z bielkov vyšľaháme tuhý lesklý sneh.
Do snehu potom metličkou na šľahanie primiešame cukor a dôkladne zamiešame, kým sa nerozpustí. V poslednom kroku primiešame opražený kokos so štipkou škorice. Kokosky je ideálne piecť na plechu s papierom na pečenie.
Klasické kokosky tvoríme cukrárenským vreckom so širšou ozdobnou špičkou, prípadne tvarujeme súmerné kôpky lyžicou. Pečieme ich zhruba na 140 °C, čas pečenia je 20 minút, kým nie sú chrumkavé a nemajú zlatistý nádych. Lahodné kokosky skladujeme v suchu a chlade.
TIP: Ak budete robiť kokosky skôr ploskejšie, môžete ich po dve zlepiť chutných domácim džemom a trebárs aj obliať čokoládou. Verte, že sa po nich len tak zapráši.
Ďalšie vianočné recepty na obľúbené vianočné pečivo:
- Kokosky v čokoláde / máčané kokosové pusinky
- Kokosové guľky
- Linecké kolieska
- Panettone – tradičný taliansky vianočný koláč
- Orechové laskonky
- Vanilkové rožky
- Orechové linecké pečivo
- Crinkles
Článok aktualizovaný 19.12.2023