Vianočné kokosky: Ľahké a neodolateľne nadýchané

Vianoce bez suchého pečiva akoby ani neboli. Jeho nespornou výhodou je fakt, že ide o skutočne trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží a viete ho spotrebovať aj neskôr po Vianociach. Navyše, jeho vôňa vždy vyčaruje tú pravú vianočnú atmosféru. 

Jednou z klasík, bez ktorých si Vianoce mnohí nevedia predstaviť, sú napríklad aj nadýchané kokosky. Sladkastej a dráždivej vôni práve dopečených kokosiek vie iba málokto odolať.

 Ak patríte aj vy medzi milovníkov exotického kokosu, výborné kokosky na vašom sviatočnom stole chýbať jednoducho nemôžu. Ako prebieha príprava kokosiek?

Odporúčame: Domáce snehové pusinky: Dokonalé vianočné snehové pečivo

kokosky

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduché vianočné kokosky bez múky – ingrediencie:

  • 200 gramov strúhaného kokosu
  • 4 vaječné bielky
  • 200 gramov práškového cukru
  • štipka škorice
suché pečivo

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť kokosové pusinky?

Kokos sprudka opražíme na panvici, kým nechytí zlatistú farbu. Dávame však pozor na to, aby sa nám príliš nepripiekol. Opražený kokos necháme na panvici vychladnúť a medzitým si z bielkov vyšľaháme tuhý lesklý sneh.

Do snehu potom metličkou na šľahanie primiešame cukor a dôkladne zamiešame, kým sa nerozpustí. V poslednom kroku primiešame opražený kokos so štipkou škorice. Kokosky je ideálne piecť na plechu s papierom na pečenie.

Klasické kokosky tvoríme cukrárenským vreckom so širšou ozdobnou špičkou, prípadne tvarujeme súmerné kôpky lyžicou. Pečieme ich zhruba na 140 °C, čas pečenia je 20 minút, kým nie sú chrumkavé a nemajú zlatistý nádych. Lahodné kokosky skladujeme v suchu a chlade.

TIP: Ak budete robiť kokosky skôr ploskejšie, môžete ich po dve zlepiť chutných domácim džemom a trebárs aj obliať čokoládou. Verte, že sa po nich len tak zapráši. 

Ďalšie vianočné recepty na obľúbené vianočné pečivo:

Článok aktualizovaný 19.12.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.12.2021 16:20

milujem koláčiky a zákusky s kokosom a rada vyskúšam aj tieto kokosky

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

14.12.2021 22:38

Vyskúšam, dávno som ich nerobila

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.12.2021 06:57

Chutná klasika, rada pripravujem.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

15.12.2021 09:01

práve dnes idem piecť :)

Vaše meno:

Lenka Pisarčíková

Lenka Pisarčíková

17.12.2021 09:22

Robili ste presne tento recept? Ak áno, ako sa Vám podarili?

Elena Švachová

Elena Švachová

16.12.2021 00:20

Ked mi zostanú bielky, tak vždy spravím kokosky...mňam :-)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

19.12.2021 00:14

mám veľmi rada koláče z kokosu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

19.12.2023 22:23

Ďalšia pochúťka na vianočný stôl.

Vaše meno:

Kristína Mušková

Kristína Mušková

21.12.2023 12:37

Takéto kolačiky niekedy robila moja mamka, ale dnes ich už nerobíme

Vaše meno:

Anežka Turčiková

Anežka Turčiková

21.12.2023 13:07

Nerobila som zatial taketo. No uz mame napecene, stacilo :D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.