Maškrtenie – to je naše! Občas a možno aj častejšie si treba dopriať aj niečo nezdravšie a sladšie. Takou maškrtou môže byť pre niekoho tabuľka čokolády a pre iných zase ovocie, ktoré aktuálne dozrieva v záhradách alebo nájdeme na pultoch v obchodoch. No celoročne si môžeme dopriať banány, ktoré sú samé osebe sladké. Teda, v závislosti od toho, aký je ich stupeň zrelosti. Ak sú banány ešte zelené, obsahujú menej cukru, a teda sú menej sladké. Naopak, čím sú banány žltšie a sú na nich viditeľné hnedé fľaky, sú zrelšie a oveľa viac sladšie.
Banány môžete pridať do mnohých receptov. V detstve a ani teraz nedokážeme odolať banánom v čokoláde alebo kombinácii banán a piškóta namočená v čokoláde. Obľúbené medzi nami sú aj banánové lievance či preslávený banánový chlebík (banana bread).
Skúste však aj ďalšiu maškrtu, akou je vyprážaný banán. V niektorých kútoch sveta sa banán griluje a vy si ho môžete obaliť v cestíčku a vypražiť. Je to pochúťka, ktorá poteší na raňajky alebo ako dezert.
Odporúčame: Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou
Zdroj: Depositphotos
Na vyprážané banány potrebujeme:
- 4 väčšie banány
- 1 šálku hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžičku škorice
- ¼ šálky práškového cukru
- 1 šálku bieleho gréckeho jogurtu
- 1 bielok
- štipku soli
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
V miske si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Poriadne ich premiešame lyžicou, aby sa nám spojili. Pridáme k nim jogurt a rovnako aj vaječné bielko. Pomocou vidličky vyšľaháme jemné cestíčko.
Banány si ošúpeme a nakrájame na ľubovoľne hrubé kolieska (odporúčame však 0,5 cm, aby sa pekne prepiekli pri vyprážaní). Poprípade môžete banán predeliť na 4 časti (na polovicu a pozdĺžne na polovicu).
Nakrájaný banán začneme postupne obaľovať v cestíčku – z oboch strán a vyprážame na rozohriatom oleji. Odporúčame vyprážať ich pri nižšej teplote, aby sa rýchlo nespálili. Hotové vypražené banány preložíme na tanier s papierovou utierkou, ktorá vsaje prebytočný olej. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom. Takto vypražené banány sú zároveň chutnou poobednou maškrtou – dezertom.
Neváhajte si ich pridať aj do raňajkovej kaše alebo si ich zamiešajte do jogurtu s ovocím a troškou medu, alebo orechovým maslom. Prajeme príjemné maškrtenie!