Vyprážané banány v cestíčku, ktorým sa zaručene nedá odolať

Maškrtenie – to je naše! Občas a možno aj častejšie si treba dopriať aj niečo nezdravšie a sladšie. Takou maškrtou môže byť pre niekoho tabuľka čokolády a pre iných zase ovocie, ktoré aktuálne dozrieva v záhradách alebo nájdeme na pultoch v obchodoch. No celoročne si môžeme dopriať banány, ktoré sú samé osebe sladké. Teda, v závislosti od toho, aký je ich stupeň zrelosti. Ak sú banány ešte zelené, obsahujú menej cukru, a teda sú menej sladké. Naopak, čím sú banány žltšie a sú na nich viditeľné hnedé fľaky, sú zrelšie a oveľa viac sladšie.

Banány môžete pridať do mnohých receptov. V detstve a ani teraz nedokážeme odolať banánom v čokoláde alebo kombinácii banán a piškóta namočená v čokoláde. Obľúbené medzi nami sú aj banánové lievance či preslávený banánový chlebík (banana bread).

Skúste však aj ďalšiu maškrtu, akou je vyprážaný banán. V niektorých kútoch sveta sa banán griluje a vy si ho môžete obaliť v cestíčku a vypražiť. Je to pochúťka, ktorá poteší na raňajky alebo ako dezert.

Odporúčame: Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

Na vyprážané banány potrebujeme:

  • 4 väčšie banány
  • 1 šálku hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžičku škorice
  • ¼ šálky práškového cukru
  • 1 šálku bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 bielok
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

V miske si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Poriadne ich premiešame lyžicou, aby sa nám spojili. Pridáme k nim jogurt a rovnako aj vaječné bielko. Pomocou vidličky vyšľaháme jemné cestíčko.

Banány si ošúpeme a nakrájame na ľubovoľne hrubé kolieska (odporúčame však 0,5 cm, aby sa pekne prepiekli pri vyprážaní). Poprípade môžete banán predeliť na 4 časti (na polovicu a pozdĺžne na polovicu).

Nakrájaný banán začneme postupne obaľovať v cestíčku – z oboch strán a vyprážame na rozohriatom oleji. Odporúčame vyprážať ich pri nižšej teplote, aby sa rýchlo nespálili. Hotové vypražené banány preložíme na tanier s papierovou utierkou, ktorá vsaje prebytočný olej. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom. Takto vypražené banány sú zároveň chutnou poobednou maškrtou – dezertom.

Neváhajte si ich pridať aj do raňajkovej kaše alebo si ich zamiešajte do jogurtu s ovocím a troškou medu, alebo orechovým maslom. Prajeme príjemné maškrtenie!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Elena Švachová

Elena Švachová

21.09.2022 23:37

Zaujímavý recept. To musím vyskúšať. Ukladám si ho...

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

05.10.2022 15:47

To som ešte neskúšala - určite to chutí dobre.

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

07.10.2022 19:07

Toto vari niekedy skúsim urobiť

Vaše meno:

Ivana Oravcová

Ivana Oravcová

03.09.2023 19:13

Skúšala som na sladko ako môj prvý recept na Hotelke na cvičení a teda odvtedy som začala skúšať aj doma. Jednoduché, sladké a výborné.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.