Aj vaším novoročným predsavzatím bolo vzdať sa sladkého? A teraz s pravdou von – ako dlho vám toto odhodlanie vydržalo? Ak doteraz, vzdávame hold, avšak sladkostí sa netreba zriecť úplne, pokiaľ ste ochotná siahať skôr po ich zdravších variantoch. Klasické čokoládové tyčinky, ktoré na nás vyskakujú z reklám, no čo je horšie, hlavne z regálov v obchodoch, poväčšine obsahujú neskutočné množstvo ingrediencií, bez ktorých by sa vaše telo s radosťou zaobišlo. A ak ste aj úspešne a odhodlane nechali regály so sladkosťami za sebou, zrazu je pred vami dlhý rad pri pokladni. Áno, dobrý marketingový ťah predajcu – obklopiť vás čokoládkami sprava aj zľava, horšie už je to s vašou pevnou vôľou. Netrápte sa. Dosť bolo umelín a emulgátorov. Odteraz si môžete pripravovať sladké odmeny samy a v oveľa zdravšej forme.
Známa čokoládovo-kokosová tyčinka trochu inak
To, na čo výrobca notoricky známej tyčinky plnenej kokosom potrebuje desiatky prísad, si samy dokážete pripraviť len s pomocou troch surovín. Vyskúšajte – bude to stáť za to!
Budete potrebovať:
- 2 balíčky kvalitnej čokolády
- 3 šálky kokosu
- 1 šálku sladeného kondenzovaného mlieka
Kokos zmiešajte s kondenzovaným mliekom a vymiešanú hmotu nechajte chvíľu postáť. Medzitým si na plech vystrite papier na pečenie, na ktorý poukladáte vytvarované obdĺžniky z pripravenej hmoty. Plech následne odložte do mrazničky alebo na iné chladné miesto, aspoň na dvadsať minút. Zatiaľ si rozpustite čokoládu, do ktorej budete kokosové obdĺžniky namáčať. Napokon ich nechajte stuhnúť. Ako vidíte, je to naozaj veľmi jednoduché, navyše, oveľa zdravšie a lacnejšie. Dobrú chuť!
Pozri aj: Načo je toto čudo? Naj(ne)potrebnejšie vychytávky do kuchyne
Neviete sa vzdať banánu v čokoláde?
Na mysli máme, samozrejme, ten kupovaný. Uznávame, pochúťka je to dobrá, ale obhajoba, že však je to len ovocie v čokoláde, vám zrejme neprejde - banánová zložka 0,7 percenta je predsa len dosť málo. Prinášame návod, ako si rýchlo a jednoducho pripraviť túto obľúbenú sladkosť doma.
Budete potrebovať:
- 2 banány
- 1 kvalitnú čokoládu
- zmrzlinové paličky
Banány ošúpte, rozrežte na štyri štvrtiny. Do každého kúska pichnite zmrzlinovú paličku. Roztopte si čokoládu a namáčajte v nej pripravené banány. Ak vrch posypete mandľami, prípadne inými orieškami, dezert bude dokonalý. Tak čo, ešte váhate?
S troškou času, chuti a fantázie si takto môžete samy pripraviť aj obľúbenú čokoládu s orieškami a želé. Stačí nad parou roztopiť tuk, práškový cukor, kakao a vajíčka, do hustej hmoty vsypete oriešky, hrozienka, želé a tortové oblátky a dôkladne premiešate. Napokon hmotu vlejete do formy na srnčí chrbát vystlanej papierom na pečenie a necháte stuhnúť, ideálne do ďalšieho dňa. Pre zdravší variant nahraďte suroviny, ako tuk, cukor, vajíčka a kakao, kvalitnou čokoládou. Ako vidíte, je to všetko veľmi jednoduché. Ovocie niekedy chuť na sladké nezaženie, ale keď ho vymeníte za pohodlnosť a kúsok snahy, môžete maškrtiť bez výčitiek svedomia.
Mohlo by ťa zaujať: Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!