Dnes mám pre vás nachystané čosi ako tiramisu, ale nie je to tak celkom tiramisu, nakoľko som nenašla piškóty bez vajec, iba alternatívu miesto nich a to sušienky, rovnako som nepoužila ani amaretto.
Verím, že aj napriek týmto zmenám vás tento dezert a la tiramisu nadchne a uspokojí vaše vegánske chuťové bunky!
Suroviny na prípravu:
- 200 g keksy / sušienky podľa vášho výberu*
- 2 dcl espresso silné
- 1 balenie ( = 300g) hodvábne tofu
- ½ H kešu
- 3-4 PL mlieko rastlinné
- 2 PL javorový sirup
- 1 PL citrónová šťava
- ¼ ČL soľ
- 1 ks vanilkový struk
Na vrch:
- kakao, mäta, čokoláda
* snažila som sa nájsť vegánske piškóty, nanešťastie v mojich končinách ich zohnať nebolo, ak zoženiete piškóty bez vajec tak to bude super, ak nie je tu alternatíva vo forme keksov a sušienok ako napr.: špaldové bio sušienky natural (zn. dobré časy, 200 g), kukuričné bio sušienky (zn. dobré časy, 100 g), prípadne posledná alternatíva – vegánske keksy alebo sušienky z lidla, skrátka použite čo vám chutí a aspoň trochu pripomína piškóty, prípadne si doma môžete upiecť vlastný korpus :)
Odporúčame vyskúšať:
Postup prípravy:
1. Večer, deň pred prípravou dezertu si namočíme kešu do vody. Na druhý deň vodu zlejeme a kešu dáme zatiaľ bokom.
2. Pripravíme si hodvábne tofu, postup na prípravu nájdete v tomto recepte Tartaletky s citrónovým krémom z hodvábneho tofu, kde je preklik na veganotic.
3. Pokiaľ čakáme na tofu, ktoré sa nám „žmýka“, môžeme si medzičasom pripraviť silné espresso, ktoré nám musí vychladnúť.
4. Medzičasom si tiež pripravíme kešu, ktoré si dáme do mixéra spolu s mliekom, citrónovou šťavou, javorovým sirupom, štipkou soli a vyškrabaným vnútrom z jedného vanilkového struku. Všetko si spolu vymixujeme na jemný krém.
Odporúčame vyskúšať: Skvelý recept na Čokoládovú roládu
5. Ku krému z kešu orechov pridáme hodvábne tofu a hmotu znova premixujeme, aby sa do nej tofu zapracovalo. Ak je krém pre vás málo sladký, pridajte ešte trochu javorového sirupu a premiešajte.
6. Nakoniec si pripravíme nádobu, v ktorej budeme tiramisu servírovať (misu alebo sklenené poháre). Ja som použila sklenenú misu a jeden menší sklenený pohár.
7. Piškóty, keksy, sušienky alebo doma upečený korpus (to, čo ste si vybrali n prípravu tohto dezertu) si postupne namáčame z oboch strán do silného espressa a ukladáme na dno nádoby. Na namočené keksy / sušienky vrstvíme krém, na krém znova vrstvíme v káve namáčané keksy, na tie znova navrstvíme krém. Mne vyšli dve vrstvy keksov a dve vrstvy krému.
8. Vrch dezertu pred servírovaním posypeme kakaom a nakoniec už len ozdobíme čerstvou mätou. Vrch dezertu môžete tiež ozdobiť hoblinkami čokolády.
Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Letný šalát s reďkovkami
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk