Silken tofu! Hlavná zložka dnešného receptu. Ide o hodvábne tofu, ktoré je jemné a výborne sa hodí na dezerty, či už ide o lahodné krémy do dezertov, prípravu cheesecake-u a to nie je všetko. Rovnako ho môžete vyskúšať aj v slanej verzii. Hodí sa do studenej kuchyne, no vhodný je taktiež aj pre teplú kuchyňu. Skrátka výborná surovina, ktorú som si v poslednej dobe zamilovala a môžete sa tešiť na nejeden recept, v ktorom bude vystupovať práve toto tofu.
Tento raz pôjde o letné tartaletky s citrónovým krémom a čerešňami a prezradím vám, že budúci recept, v ktorom bude dané tofu použité, bude krémový, nepečený a najmä prevoňaný kávou. Kým ho však zverejníme, môžete okrem dumania nad tým, o aký recept pôjde, pripraviť túto sladkú maškrtu.
Odporúčame vyskúšať tiež: Maková štrúdľa s čerešňami
Suroviny na prípravu:
Cesto
- 100 g múka pšeničná hladká
- 70 g múka celozrnná pšeničná hladká
- 2 PL cukor trstinový s vanilkou *
- štipka soli
- 2-3 PL mlieko studené
- 110 g kokosový olej **
Krém
- 1 balenie hodvábneho tofu ( = cca 300 g)
- 1 ks vanilkový struk
- štipka soli
- štava z ½ ks citróna
- 3 PL javorový sirup
- 4 PL mlieko
Na vrch
čerešne alebo iné ovocie, podľa vlastnej chuti, prípadne môžete pridať napr. nejaké oriešky a pod., je to na vás
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravý recept: Špenátový quiche
Doba prípravy: 40 minút príprava
Doba pečenia: 15 - 20 minút na 180 °C
* z trstinového cukru si pripravujem vlastný domáci vanilkový cukor, ak domáci vanilkový cukor nemáte, pridajte klasický cukor s vyškrabaným vnútrom v ½ vanilkového struku
** v rámci tohto receptu som použila kokosový olej, ktorý som mala ešte stuhnutý, cesto mi však pripadalo mastné a nebolo tak celkom podľa mojej chuti.. kto chce, nech použije alsan, cesto bude mať celkom inú chuť. Pokiaľ ste ale zvyknutý na používanie kokosového oleja do klasického „maslového“ cesta, použite olej. Pozor, nie je cesto ako cesto, ak použijete olej do klasického múčneho koláča, na chuti mu to veľa nezmení, ale pokiaľ ide o cesto tohto typu, teda vyslovene maslové cesto, spraví to značný rozdiel, preto je alsan vhodnejší.
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravé recepty: Čokoládový chia puding
Postup prípravy:
1. Pripravíme si suroviny na cesto. Zmiešame oba druhy múky so štipkou soli, pridáme cukor, kokosový olej alebo na kúsky nakrájaný alsan. Ďalej pridáme 2 alebo 3 lyžice studeného mlieka (použite napr. mandľové). Z uvedených surovín vypracujte cesto, ktoré vytvarujte do tvaru gule, zabaľte do alobalu a vložte do chladničky na 30 min., pokojne aj na dlhší čas.
2. Medzičasom si môžeme prichystať tofu, ktoré je potrebné vyžmýkať.
3. Keď máte tofu vyžmýkané, je čas pripraviť si krém. Tofu dajte do mixéra, pridajte šťavu z jednej polovice citróna, pridajte mlieko, štipku soli, javorový sirup a vyškrabané vnútro z vanilkového struku. Všetky suroviny vymixujte do hladkej hmoty a krém je hotový.
4. Ďalej je čas na prípravu a pečenie cesta. Cesto si rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú jednu časť vtlačte do formy na tartaletky. Formy netreba vystlať papierom na pečenie, cesto je dosť mastné, takže ho z formy ľahko vyklopíte. Keď máte cesto dobre vtlačené do foriem, popichajte ho vidličkou a vložte do rúry približne na 15 až 20 minút a pečte pri teplote 180 stupňov.
5. Upečené cesto nechajte vychladnúť vo formičkách, po vychladnutí ho opatrne vyklopte, je krehké, aby sa vám cesto zbytočne nepolámalo.
6. Nakoniec jednotlivé cestá už len plníme krémom z hodvábneho tofu. Tartaletky môžete ozdobiť napríklad čerešňami, taktiež odporúčam maliny, kombinácia citróna s malinami je výborná, ja som mala doma čerešne a tak padli za obeť tomuto dezertu.
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravé recepty: Peanut butter cookies
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk