Kuchyňa našich starých mám má jedinečné čaro, ktoré sa mnohokrát spája s neodolateľnou a dráždivou vôňou práve napečených koláčov či vrúcnym objatím na privítanie. Iste si i vy spomeniete na obľúbené jedlá, ktoré vám vaša stará mama s láskou pripravovala. Dnes vám prinášame zopár chutných inšpirácií i my. Vychutnajte si preto neodolateľné slovenské párance, skvelú zemiakovú haruľu či tradičné bryndzové pirohy. Dobrú chuť!
Pozri aj: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!
Neodolateľné párance
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 220 ml studenej vody
- 1 čajová lyžička soli
- približne 6 stredných zemiakov
- 1 cibuľa
- 100 g masla
- olej
Postup: Polohrubú múku spolu s vodou vypracujeme na tvrdšie cesto. Cesto necháme postáť a odležať. Medzitým si nakrájame zemiaky i so šupkou. Polejeme ich olejom, posolíme a upečieme. Medzitým si roztopíme maslo. Vypracované cesto rozvaľkáme, nakrájame na pásiky a v rukách cesto párame. Cesto chytíme a od stredu ťaháme. Párance pohádžeme do vody. Keď vyplávajú, vyberieme ich, zmiešame s pripravenými zemiakmi – tie rozmágame a polejeme maslom. Dochutíme a podávame.
Zemiaková haruľa
Pre štyri osoby potrebujeme:
- 8 až 10 zemiakov
- 2 vajíčka
- asi 2 polievkové lyžice hladkej múky
- niekoľko strúčikov cesnaku
- korenie
- soľ
- vegeta
- mletá paprika
- majoránka
- olej
Postup: Zemiaky očistíme a na jemno nastrúhame. Pridáme dve celé vajcia. Dochutíme všetkými koreninami, pretlačíme strúčiky cesnaku a nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky. Celú zmes poriadne premiešame, poprípade ešte dochutíme či zahustíme trochou múky či zemiakom. Na panvici zohrejeme olej a vytvárame guľaté placky. Placky pekne dozlatista opečieme a uložíme na pripravenú servítku, aby mohol prebytočný tuk odtiecť.
Tradičné bryndzové pirohy
Potrebujeme:
- 450 gramov zemiakov uvarených v šupke
- 500 gramov polohrubej múky
- 200 ml teplej vody
- 1 vajce
- 125 gramov bryndze
- 70 gramov masla
- 1 čajová lyžička soli
- slaninka
- cibuľa
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich ošúpeme a nastrúhame. Z vody, vajca, múky, soli a zemiakov pripravíme cesto. Pár zemiakov si môžeme nechať i do plnky. Cesto si rozdelíme na dve polovice a necháme chvíľu postáť. Zo zvyšku zemiakov, bryndze a masla si vymiešame plnku. Dochutíme soľou. Odstáte cesto si rozvaľkáme a vykrojujeme kolieska. Vhodne nám na to poslúži i väčší pohár. Kolieska naplníme plnkou, cesto preložíme na polovicu a vidličkou zatlačíme kraje, aby nám plnka nevytiekla. Pirohy sú takto pripravené na varenie vo vriacej vode, z ktorej neskôr vyplávajú samé. Necháme ešte pár minúť povariť, vytiahneme na tanier a posypeme popraženou slaninou a cibuľkou.
Pozri aj: Cviklové palacinky so syrom a špenátom: TOP recept na zdravú večeru!