Jedlá našich starých mám: Kto by im odolal?

Kuchyňa našich starých mám má jedinečné čaro, ktoré sa mnohokrát spája s neodolateľnou a dráždivou vôňou práve napečených koláčov či vrúcnym objatím na privítanie. Iste si i vy spomeniete na obľúbené jedlá, ktoré vám vaša stará mama s láskou pripravovala. Dnes vám prinášame zopár chutných inšpirácií i my. Vychutnajte si preto neodolateľné slovenské párance, skvelú zemiakovú haruľu či tradičné bryndzové pirohy. Dobrú chuť!

Pozri aj: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!

párance

Zdroj: Shutterstock®

Neodolateľné párance

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 220 ml studenej vody
  • 1 čajová lyžička soli
  • približne 6 stredných zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 100 g masla
  • olej

Postup: Polohrubú múku spolu s vodou vypracujeme na tvrdšie cesto. Cesto necháme postáť a odležať. Medzitým si nakrájame zemiaky i so šupkou. Polejeme ich olejom, posolíme a upečieme. Medzitým si roztopíme maslo. Vypracované cesto rozvaľkáme, nakrájame na pásiky a v rukách cesto párame. Cesto chytíme a od stredu ťaháme. Párance pohádžeme do vody. Keď vyplávajú, vyberieme ich, zmiešame s pripravenými zemiakmi – tie rozmágame a polejeme maslom. Dochutíme a podávame.

haruľa

Zdroj: Shutterstock®

Zemiaková haruľa

Pre štyri osoby potrebujeme:

  • 8 až 10 zemiakov
  • 2 vajíčka
  • asi 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • niekoľko strúčikov cesnaku
  • korenie
  • soľ
  • vegeta
  • mletá paprika
  • majoránka
  • olej

Postup: Zemiaky očistíme a na jemno nastrúhame. Pridáme dve celé vajcia. Dochutíme všetkými koreninami, pretlačíme strúčiky cesnaku a nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky. Celú zmes poriadne premiešame, poprípade ešte dochutíme či zahustíme trochou múky či zemiakom. Na panvici zohrejeme olej a vytvárame guľaté placky. Placky pekne dozlatista opečieme a uložíme na pripravenú servítku, aby mohol prebytočný tuk odtiecť.

pirohy

Zdroj: Shutterstock®

Tradičné bryndzové pirohy

Potrebujeme:

  • 450 gramov zemiakov uvarených v šupke
  • 500 gramov polohrubej múky
  • 200 ml teplej vody
  • 1 vajce
  • 125 gramov bryndze
  • 70 gramov masla
  • 1 čajová lyžička soli
  • slaninka
  • cibuľa

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich ošúpeme a nastrúhame. Z vody, vajca, múky, soli a zemiakov pripravíme cesto. Pár zemiakov si môžeme nechať i do plnky. Cesto si rozdelíme na dve polovice a necháme chvíľu postáť. Zo zvyšku zemiakov, bryndze a masla si vymiešame plnku. Dochutíme soľou. Odstáte cesto si rozvaľkáme a vykrojujeme kolieska. Vhodne nám na to poslúži i väčší pohár. Kolieska naplníme plnkou, cesto preložíme na polovicu a vidličkou zatlačíme kraje, aby nám plnka nevytiekla. Pirohy sú takto pripravené na varenie vo vriacej vode, z ktorej neskôr vyplávajú samé. Necháme ešte pár minúť povariť, vytiahneme na tanier a posypeme popraženou slaninou a cibuľkou.

Pozri aj: Cviklové palacinky so syrom a špenátom: TOP recept na zdravú večeru!

5 komentárov
Leonnie

Leonnie

24.10.2013 05:46

parance a pirohy mnaaaam :)

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

26.10.2013 19:53

mňamkýýýý všetko robievam je to škoda že tieto tradičné recepty akosi tienia moderné a kadejaké zahraničné recepty

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

01.11.2013 02:11

To vyzerá úžasne, samé skvelé veci, aspoň mám inšpiráciu, čo zajtra variť a aj keď už je neskoro, narobili ste mi riadne chute, idem spraviť inšpekciu v chladničke :)

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

09.02.2014 20:03

Pirohy to zbožňujem, včera som ich mala na obed :))

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

07.03.2014 22:14

Chutné sú (až na zemiakovú haruľu, to vôbec nemusím), ale mne je z takýchto jedál zle ešte pár týždňov. Jediné čomu neodolám sú bryndzové halušky.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE