Leto so sebou okrem iného prináša aj sezónu mnohých chutných plodov, či už hovoríme o ovocí, alebo aj zelenine. Na ktoré letné dary prírody sa najviac tešíte vy? Mnohým sa rozhodne leto spája hlavne so sladučkým vodným melónom, iným zase s bobuľovými plodmi, napríklad malinami, ríbezľami alebo čučoriedkami.
K letu patrí aj kukurica, čerstvé paradajky a papriky, ktorých chuť je úplne iná ako počas zvyšku roka, rovnako baklažány a patizóny. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na cuketu. Z tejto nízkokalorickej zeleniny, ktorá ale v sebe ukrýva vlákninu, vitamín C a viaceré minerály, sa dá pripraviť mnoho rôznorodých pochúťok. Cuketu možno piecť, variť, smažiť, grilovať, zavárať, zapekať.
Keď sa povie cuketa, mnohým hneď príde na um cuketový koláč. Máte ho však radšej v sladkej verzii alebo tej slanej? Ak zbožňujete slaný cuketový koláč, odporúčame vyskúšať túto verziu so slaninkou, jarnou cibuľkou, syrom a kyslou smotanou.
Pozri aj: Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny
Suroviny na slaný cuketový koláč:
- 400 g cukety (cca 2 menšie cukety alebo 1,5 veľkej cukety)
- 100 g tvrdého syra
- 200 g slaninky (alebo jemnej salámy)
- 3 jarné cibuľky
- 1/2 menšej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 100 g kyslej smotany
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 150 g múky
- soľ a mleté čierne korenie
- majoránka, sušená petržlenová vňať
- na ozdobenie pár tenkých plátok cukety a cherry paradajky
Pozri aj: Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!
Ako postupovať pri príprave slaného cuketového koláča:
- Cuketu umyjeme a aj so šupkou nastrúhame nahrubo. Trošku osolíme a necháme postáť 10 minút. Potom z cukety vyžmýkame prebytočnú vodu.
- K cukete pridáme nadrobno nasekanú cibuľu aj jarnú cibuľku a nahrubo nastrúhaný syr.
- Taktiež pridáme na tenké pásiky nakrájanú slaninku (alebo jemnú salámu) a premiešame.
- V druhej miske si rozšľaháme vajcia so smotanou a následne primiešame múku, v ktorej sme si zamiešali jedlú sódu.
- Vymiešame cesto a následne ho osolíme a okoreníme. Pridáme aj majoránku, podľa chuti aj iné bylinky, napríklad petržlenovú vňať. Ak sa nám zdá príliš husté, pridáme maličké množstvo mlieka.
- Pripravené cesto pridáme k cukete a dobre premiešame.
- Zmes vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech alebo zapekaciu misku a uhladíme. Odporúčame veľkosť približne 20x30 cm.
- Vrch môžeme ozdobiť tenkými plátkami cukety a plátkami cherry paradajok. Tento krok môžeme pokojne vynechať.
- Pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Po upečení chvíľku počkáme a môžeme podávať.
TIP: Slaný cuketový koláč je skvelý teplý aj studený. Aj chcete vegetariánsku verziu, pokojne slaninku alebo salámu vynechajte. Vychutnať si ho môžete aj samostatne, no perfektne sa hodí ku krémovej zeleninovej polievke. My sme ho podávali ku krémovej polievke z koreňovej zeleniny, no rozhodne vytvorí chutnú kombináciou aj s batatovou, tekvicovou alebo brokolicovou krémovou polievkou. Dobrú chuť!