Zapekané jedlá sú vďačným druhom jedál, ktoré viete pripraviť rýchlo a v jednej mise. Ak ste už vyskúšali náš recept na zapekané plnené šampiňóny, dnes vám predstavíme mäsovú obmenu. Zapekané zemiaky s mletým mäsom sú na prípravu nenáročné a už teraz vám vieme s istotou povedať, že vám zachutia. U nás v rodine je tento recept už generačný a ešte sme sa ho neprejedli.
V čom spočíva, že sú zapekané zemiaky s mäsom také geniálne? Všetko je o jednoduchosti a zopár ingredienciách, ktoré nám poslúžia.
Odporúčame: Špenátové rizoto – rýchle a zdravé jedlo pre celú rodinu
Na prípravu zapekaných zemiakov budete potrebovať
- 5 – 6 väčších zemiakov (počet prispôsobte podľa veľkosti zapekacej misy)
- 500 gramov mletého bravčového mäsa
- 2 stredne veľké vajcia
- 1 veľká cibuľa
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
Zemiaky očistíme od šupky a nakrájame na tenšie plátky. Na rozpálenom oleji si orestujeme na drobno nakrájanú cibuľku. K cibuľke pridáme mleté mäso a premiešame ho s cibuľou. Necháme, aby mäso pustilo šťavu a ,,zatiahlo“ sa. Potom ho môžeme osoliť a okoreniť podľa vlastnej chuti. K mäsu pridáme rozšľahané celé vajcia a miešame spolu s mäsom na panvici, kým sa vajcia neusmažia. Mali by byť rovnomerne prepojené s mäsom. Rúru nastavíme približne na 200 °C.
Vyskúšaj aj: Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?
Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja a na jej dno kladieme prvú vrstvu zemiakových plátkov. Keď je celé dno misy pokryté zemiakmi, osolíme ich a jemne okoreníme. Na túto vrstvu rovnomerne nanášame polovicu mäsovej zmesi. Na mäsovú zmes opäť kladieme vrstvu zemiakov a ešte pred dochutením zemiaky trochu utlačíme, aby sa spojili s mletým mäsom. Nasleduje druhá vrstva mletého mäsa. Vrch bude tvoriť posledná vrstva zemiakov, ktorú opäť trochu utlačíme a na záver dochutíme soľou a korením. Takto navrstvené zemiaky s mäsom pečieme po dobu cca 45 minút až hodinu, kým nie je vrch chrumkavý a zemiaky nie sú zapečené. Zemiaky s mäsom chutia výborne so zaváranými kyslými uhorkami či cviklou.
Pozri aj: Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta