Ako pripraviť pre našich najmenších zeleninu s mäskom tak, aby bola pre ne lákavá, chutná a navyše aj zdravá? Túto otázku si kladiem neustále. Moja Dorotka je ešte vo veku, kedy o dennom jedálničku väčšinou rozhodujem ja. Mám šťastie, iba naozaj málokedy sa do jej chutí netrafím.
A keďže sa so zeleninou a mäsom zvyčajne kamaráti a ryžu ako prílohu sme dlhšie nemali, nápad na recept bol jasný. Pripravím jej mäso na čínsky spôsob. Dá sa však čína pripraviť pre deti tak, aby ako čína vyzerala a ideálne aj chutila? Nič nie je nemožné a ja mám v kuchyni výzvy rada.
Odporúčame: Hovädzie mäso so zeleným hráškom a kuskusom pre najmenších
Na chutnú čínu pre deti budete potrebovať
- 150 – 200 gramov kvalitného hovädzieho mäsa
- Tri väčšie ružičky brokolice
- 2 lyžice mrazeného hrášku
- 2 lyžice mrazenej sladkej kukurice
- 1/3 mladej cukety
- Menšiu mrkvu
- Menšiu cibuľu
- Lyžičku práškového zemiakového škrobu
- Jasmínovú ryžu (príloha)
Odporúčame: Zdravý obed pre deti: Zapekané kuracie mäso s batatmi
Postup
Menšiu cibuľu nakrájame na drobné kocky a orestujeme na oleji, kým nestratí farbu. Potom k cibuli pridáme nadrobno nakrájané kúsky hovädzieho mäsa, ktoré necháme zatiahnuť. Mäso podlejeme trochou vody a necháme dusiť. Keď je mäso už takmer hotové, pridáme zvyšné ingrediencie na čínu – hrášok, kukuricu, mrkvu (ktorú nastrúhame na tenké plátky), na kúsky nakrájanú brokolicu a cuketu (ktorú sme predtým nakrájali na malé kocky). Ak máte k dispozícii mladú cuketu, môžete ju použiť aj so šupkou. Staršiu a väčšiu cuketu pred varením najprv šupky zbavte. Celú zeleninovo-mäsovú zmes podlejeme ešte trochou vody, premiešame a dusíme, kým mäso a zelenina nezmäknú.
Inšpiruj sa: Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí
Do klasickej číny zvyčajne dávam aj sójovú omáčku, no keďže si myslím, že zbytočnú chémiu deťom netreba, vystačíme si aj bez nej. A ako dosiahnuť ťahavú a mazľavú omáčku, ktorá je pre čínu tak charakteristická? Použijeme zemiakový škrob v prášku. Stačí jedna lyžička škrobového prášku, ktorú zmiešame s trochou vody a štipkou soli. Zmes premiešame a pomaly vlejeme do zeleninovo-mäsovej omáčky za stáleho miešania. Ak je omáčka ešte tekutá, postup so škrobom v malom množstve zopakujeme.
U nás mala táto detská verzia číny úspech. Verím, že zachutí aj vašim najmenším. Ako prílohu môžete vyskúšať jasmínovú ryžu alebo aj sklenené rezance. Hľadáte iné chutné recepty pre deti s hovädzím mäsom? Vyskúšajte napríklad aj hovädzie mäso so zeleným hráškom a kuskusom.
Neprehliadni: Pohánkové rizoto – zdravé a chutné jedlo pre deti