Čína pre deti: Takto ju pripravíš zdravo a chutne!

Ako pripraviť pre našich najmenších zeleninu s mäskom tak, aby bola pre ne lákavá, chutná a navyše aj zdravá? Túto otázku si kladiem neustále. Moja Dorotka je ešte vo veku, kedy o dennom jedálničku väčšinou rozhodujem ja. Mám šťastie, iba naozaj málokedy sa do jej chutí netrafím.

A keďže sa so zeleninou a mäsom zvyčajne kamaráti a ryžu ako prílohu sme dlhšie nemali, nápad na recept bol jasný. Pripravím jej mäso na čínsky spôsob. Dá sa však čína pripraviť pre deti tak, aby ako čína vyzerala a ideálne aj chutila? Nič nie je nemožné a ja mám v kuchyni výzvy rada.

Odporúčame: Hovädzie mäso so zeleným hráškom a kuskusom pre najmenších

detská čína

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na chutnú čínu pre deti budete potrebovať

  • 150 – 200 gramov kvalitného hovädzieho mäsa
  • Tri väčšie ružičky brokolice
  • 2 lyžice mrazeného hrášku
  • 2 lyžice mrazenej sladkej kukurice
  • 1/3 mladej cukety
  • Menšiu mrkvu
  • Menšiu cibuľu
  • Lyžičku práškového zemiakového škrobu
  • Jasmínovú ryžu (príloha)

Odporúčame: Zdravý obed pre deti: Zapekané kuracie mäso s batatmi

čína

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Menšiu cibuľu nakrájame na drobné kocky a orestujeme na oleji, kým nestratí farbu. Potom k cibuli pridáme nadrobno nakrájané kúsky hovädzieho mäsa, ktoré necháme zatiahnuť. Mäso podlejeme trochou vody a necháme dusiť. Keď je mäso už takmer hotové, pridáme zvyšné ingrediencie na čínu – hrášok, kukuricu, mrkvu (ktorú nastrúhame na tenké plátky), na kúsky nakrájanú brokolicu a cuketu (ktorú sme predtým nakrájali na malé kocky). Ak máte k dispozícii mladú cuketu, môžete ju použiť aj so šupkou. Staršiu a väčšiu cuketu pred varením najprv šupky zbavte. Celú zeleninovo-mäsovú zmes podlejeme ešte trochou vody, premiešame a dusíme, kým mäso a zelenina nezmäknú. 

Inšpiruj sa: Zdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí

chutná čína pre deti

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Do klasickej číny zvyčajne dávam aj sójovú omáčku, no keďže si myslím, že zbytočnú chémiu deťom netreba, vystačíme si aj bez nej. A ako dosiahnuť ťahavú a mazľavú omáčku, ktorá je pre čínu tak charakteristická? Použijeme zemiakový škrob v prášku. Stačí jedna lyžička škrobového prášku, ktorú zmiešame s trochou vody a štipkou soli. Zmes premiešame a pomaly vlejeme do zeleninovo-mäsovej omáčky za stáleho miešania. Ak je omáčka ešte tekutá, postup so škrobom v malom množstve zopakujeme.

U nás mala táto detská verzia číny úspech. Verím, že zachutí aj vašim najmenším. Ako prílohu môžete vyskúšať jasmínovú ryžu alebo aj sklenené rezance. Hľadáte iné chutné recepty pre deti s hovädzím mäsom? Vyskúšajte napríklad aj hovädzie mäso so zeleným hráškom a kuskusom.

Neprehliadni: Pohánkové rizoto – zdravé a chutné jedlo pre deti

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

1 komentár

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.09.2021 06:22

Výborná detská verzia.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.