Niekedy je naozaj ťažké vymyslieť, čo variť. Najlepšie je, ak vám ani vaši stravníci neporadia a povedia, že je jedno, čo budete variť. Samozrejme, internet je plný receptov, no človek má aj niekedy problém si z nich vybrať. Patríte k tým, čo v kuchyni „točia“ len staré známe recepty a nič nové neskúšajú? Alebo pre vás platí presný opak – neváhate vyskúšať pripraviť akýkoľvek pokrm, ktorý vás zaujme?
Dnes máme pre vás tip na lahodný pokrm, ktorý sa naozaj oplatí vyskúšať. Je pravdou, že si na ňom pochutia najmä väčší mäsožrúti. Ale nie je predsa nič zlé na tom, dopriať si sem-tam aj kus mäska.
Touto pečenou krkovičkou na pive a horčici zožnete obrovský úspech. Vyskúšať k nej môžete mágané chrumkavé zemiaky a určite odporúčame pridať aj nejakú zeleninovú prílohu. Pokojne môžete ku krkovičke a zemiačikom podávať nejaký čerstvý zeleninový šalát, no my odporúčame skôr niečo kyslejšie, napríklad kyslé uhorky alebo domácu čalamádu. Poďme na to!
Na pečenú krkovičku budeme potrebovať:
- 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti
- 1,5 PL horčice (plnotučnej alebo dijonskej)
- 200 ml svetlého piva
- 50 – 100 ml vody
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL drvenej rasce
- soľ
Postup prípravy pečenej krkovičky:
- Krkovičku si nakrájame na 10 až 12 plátkov.
- Každý plátok mäsa následne natrieme horčicou, osolíme a posypeme drvenou rascou.
- Plátky krkovičky poukladáme natretou stranou hore do sklenenej zapekacej misy alebo pekáča.
- V menšej miske si zmiešame 0,5 PL horčice, prelisované strúčiky cesnaku, soľ, pivo a trochu vody.
- Pripravenou zmesou podlejeme mäso, zakryjeme ho a dáme do rúry na 60 minút (pri teplote 180 °C, horný aj spodný ohrev). Nie je potrebné mäso podliať celou zmesou, aby nebolo úplne ponorené. Zvyšok zálievky si môžeme odložiť a v prípade potreby ním mäsko ešte podliať.
- Po pol hodine pečenia mäso vyberieme, otočíme a druhú pol hodinu pečieme stále zakryté.
- Po hodine pečenia krkovičku znova otočíme a dáme do rúry zapiecť bez zakrytia. Teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme asi 15 až 20 minút do zlatista.
- Kým sa nám pečie krkovička, pripravíme si zemiaky.
Skús aj: Krémové gratinované zemiaky: Dokonalo chutné, rovnako ako francúzske zemiaky
Na chrumkavé zemiaky budeme potrebovať:
- 1 kg malých nových zemiakov
- soľ
- mletá červená paprika
- sušený cesnak
- chilli
- olivový olej
Postup prípravy chrumkavých zemiakov:
- Zemiaky umyjeme a dáme ich variť vcelku do osolenej vody. Postačí variť asi 15 minút do polomäkka.
- Uvarené zemiaky scedíme a rozmiestnime na plech s papierom na pečenie.
- Každý zemiak následne rozpučíme, napríklad pučidlom na zemiaky alebo pohárom.
- Potom zemiaky posolíme a pridáme koreniny, napríklad mletú červenú papriku, sušený cesnak, pre milovníkov pikantného aj chilli, prípadne iné koreniny (napr. zmes na americké zemiaky).
- Zemiaky pokvapkáme olivovým olejom a keď vytiahneme z rúry krkovičku, dáme do nej pripravený plech.
- Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 až 20 minút. Následne zemiaky otočíme a pečieme ďalších 10 až 15 minút, kým nie sú krásne zlatisté a úžasne chrumkavé.
- Môžeme podávať s pripravenou krkovičkou a prílohou podľa chuti. Dobrú chuť!
Skús aj: Domáca oškvarková pomazánka: Manžela ňou zaručene potešíš