Ako si predstavujete ideálny nedeľný obed? Kým pre niekoho je neporušiteľnou tradíciou poctivý slepačí vývar a rezne s ryžou, iní nedeľný obed radi obmieňajú. Ak máte pocit, že ste už vyskúšali snáď všetko, pripravte tradičné jedlo inak.
Bravčová pečienka sa právom zaraďuje medzi delikatesy slovenskej kuchyne, ktorú možno pripraviť na veľa spôsobov. Dnes si jeden predstavíme – nadýchaný pečeňový nákyp, ktorý je skutočnou lahôdkou!
Odporúčame: Jesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky
Na pečeňový nákyp budeme potrebovať
- 500 gramov bravčovej pečene
- 1 balenie smotany na šľahanie
- 3 vajcia
- 2 dcl oleja
- 1 lyžičku soli
Odporúčame tiež: Bravčová pečienka na pive s polentou
Postup
Bravčovú pečeň pomelieme v mlynčeku alebo rozmixujeme najemno na najvyšších obrátkach. Do zmesi zapracujeme metličkou smotanu na šľahanie a premiešame. Potom pridáme vajcia, olej, soľ a celú zmes ešte raz poriadne premiešame. Takto pripravený pečeňový základ vylejeme do sklenenej zapekacej misy a pečieme v rúre na 190 °C zhruba hodinu (závisí od danej rúry). Nákyp by mal byť mierne popraskaný a navrchu dozlatista upečený, rovnako ako okraje. Pečeňový nákyp podávame ideálne so zemiakmi, buď klasicky varenými alebo na spôsob zemiakovej kaše. Chutnou čerešničkou na torte sú zavárané uhorky či cvikla.
Neprehliadni: Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!