V dnešnej receptovej rubrike si predstavíme chutné a rýchle dezerty a múčniky, ktorým sa jednoducho nedá povedať nie. V hlavných úlohách: neodolateľná čokoláda, čerstvé ovocie a delikátna šľahačka. Dnešné dezerty sú vhodné pre každú príležitosť. Napríklad pre blížiacu sa návštevu či len tak pre chuť doma ku káve. Vedeli by ste odolať týmto dobrotám?
Odporúčame: Lahodná polenta na sladko i na slano: Ktorej verzii dáš prednosť?
Jemná dvojfarebná bábovka
Budeme potrebovať:
- 5 vajec
- 250 gramov práškového cukru
- 250 gramov polohrubej múky
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vody
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- citrónová kôra
- kakao
Postup: Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a kôrou šľahačom do peny. Postupne pridávame múku, olej, vodu, kypriaci prášok a všetko zmiešame. Vyšľahané bielky po častiach pridávame k cestu, jemne, aby zostalo nadýchané. Polovicu cesta necháme bielu, do zvyšnej časti pridáme 1 lyžicu kakaa. Formu vymastíme, vysypeme múkou a cesto striedavo nalejeme do formy. Pečieme na 180 °C zhruba 45 minút.
Skús aj: Jednoduchý hrnčekový banánový koláč – skvelý aj z prezretých banánov!
Svieža čerešňová bublanina
Budeme potrebovať:
- 4 vajcia
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- ½ hrnčeka oleja
- ½ hrnčeka mlieka
Postup: Žĺtky vymiešame spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Prášok do pečiva spojíme s múkou a postupne vmiešavame k žĺtkom. Prilejeme mlieko, olej a všetko poriadne premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a po častiach pridávame k cestu. Pripravený plech vymastíme olejom, vysypeme múkou, vylejeme cesto a naukladáme naň vykôstkované čerešne (koláčik je výborný i s iným ovocím, podľa vašej chuti a možností). Pečieme na 140 °C približne 30 minút.
Hriešne čokoládové muffiny
Budeme potrebovať:
- 220 gramov hladkej múky
- 100 gramov horkej čokolády alebo čokolády na varenie
- 100 gramov bielej čokolády
- 30 gramov kakaa
- 70 gramov kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 dcl oleja
- 3 dcl acidofilného mlieka
- 1 vajce
Postup: Je veľmi jednoduchý. Tekuté ingrediencie zmiešame spolu, sypké ingrediencie taktiež spolu. Obe premiešame, čokoládu nasekáme a primiešame do cesta. Cesto naplníme do košíčkov a pečieme na 200 °C zhruba 25 – 30 minút.
Odporúčame: Domáce cesto na tartaletky: Pripravíš ich na desiatky spôsobov
Rýchla a chutná roláda
Budeme potrebovať:
- 8 vajec
- 100 gramov práškového cukru
- 50 gramov hrubej múky
- 50 gramov škrobovej múky
- 2 balenia parížskej šľahačky
- 1 čokoláda na varenie
- 2 stredné banány (banány môžu, nemusia byť)
Postup: Žĺtky s cukrom vymiešame, postupne pridáme múku a škrobovú múku. Primiešame vyšľahané bielka a vylejeme na plech, ktorý je pokrytý papierom na pečenie. Pečieme na 220 °C asi 10 – 15 minút. Plát necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme šľahačku (podľa návodu), ku ktorej primiešame nasekanú čokoládu. Približne 2/3 plnky natrieme na plát cesta, naň uložíme pokrájané banány a cesto zavinieme do rolády. Roládu potrieme zvyšným krémom, ozdobíme nastrúhanou čokoládou a necháme v chladničke vychladiť na 1 – 2 hodiny.