Jej sezóna je tu! Vyskúšaj tie najlepšie recepty z bazy

Máj lásky čas, ale aj sezóna bazy čiernej, ktorej kvety sa zvyknú objavovať práve v tomto období. V prírode ju spoznáte veľmi ľahko – baza čierna má kvety typicky sfarbené do biela alebo bielo-žlta, sú malé a rastú v súkvetiach, ktoré na pohľad vytvárajú kytičky. V prírode ich určite neprehliadnete ani vďaka ich vôni, ktorá je sladká.

Baza čierna rastie takmer všade, preto nie je problém ju v prírode nájsť. Stačí sa len vybrať na zdravotnú prechádzku, vziať so sebou košík a nazbierať si kvety, ktoré majú všestranné využitie. 

Práve spomínané kvety obsahujú množstvo živín, vďaka ktorým má baza čierna liečivé účinky. Pozor si však treba dávať na plody, ktoré sú v surovom stave jedovaté, rovnako ako aj samotné kvety. Milujete aj vy domáci bazový sirup? A čo tak napríklad vypražiť kvety bazy? Alebo z nich niečo upiecť či pripraviť alkoholický nápoj? Viac receptov nájdete nižšie!

Účinky bazy čiernej

Baza čierna obsahuje viacero vitamínov skupiny B, ako aj vitamín C, antioxidanty, flavonoidy a éterické oleje. Aj vďaka ním medzi jej účinky môžeme zaradiť:

  • protizápalové účinky,
  • antioxidačné účinky,
  • podpora dýchania a prečistenie dýchacích ciest,
  • baza znižuje hladinu cukru v krvi,
  • zmierňuje stres a napätie,
  • pomoc pri ochoreniach dýchacích ciest,
  • chráni pred vírusmi i baktériami.

Jej účinky sú nepopierateľné, no nestratí sa ani v kuchyni. Z bazy sa totižto pripravuje množstvo receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

TOP recepty z bazy čiernej:

1. Čaj z kvetov bazy – lahodný bazový nápoj

Ak sa rozhodnete vyskúšať bazový čaj, najlepšie bude, ak siahnete po sušených bazových kvetoch. Tie si môžete buď sami vysušiť alebo kúpiť priamo sušenú bazu v obchode. Nemusíte sa báť ani čerstvej bazy, avšak v tomto prípade platí, že sa nesmie konzumovať v surovom stave.

Bazový čaj následne pripravíte tak, že hrsť čerstvých kvetov (alebo sušené bazové kvety) zalejete ½ litrom prevarenej vody. Nechajte lúhovať 10 minút, preceďte a popíjajte.

Bazový čaj môžete vylepšiť aj zázvorom, citrónom alebo zmiešať s inými bylinkami, napríklad s lipovými kvetmi.

TIP – Ako sušiť bazové kvety? Na sušenie bazových kvetov ich najskôr dôkladne očistíme a rozložíme na čistú látku alebo papier v jednej vrstve, aby sa vzduch mohol voľne pohybovať okolo každého kvetu. Kvety necháme na suchom, vetranom mieste bez priameho slnečného žiarenia, kde budú sušiť niekoľko dní, kým nebudú úplne suché a krehké. Po úplnom vysušení ich jemne zbierame a ukladáme do uzavretej nádoby, aby si zachovali arómu a boli chránené pred vlhkosťou a svetlom.

Odporúčame: Olej z čiernej bazy: Ako vplýva na naše zdravie a ako pomôže pleti?

bazový čaj

Zdroj: Shutterstock®

2. Domáci bazový med

  • 1 kg bazových kvetov (čerstvé bazové kvety)
  • 1 liter studenej vody
  • 1 kg cukru
  • 1 bio citrón

POSTUP: Kvety si opláchneme pod studenou vodou, zbavíme ich stopiek a necháme vyschnúť. Citrón si nakrájame na kocky a spolu s bazovými kvetmi ho vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a dáme variť. Varíme približne 15 minút, potom odstavíme a necháme 24 hodín odstáť.

Na druhý deň zmes precedíme cez plátno alebo gázu. Do šťavy pridáme cukor a dáme variť. Varíme dovtedy, kým sa cukor úplne neroztopí a zmes nezhustne. Hotovým medom naplníme pripravené sklenené nádoby a dobre uzavrieme.

3. Bazový džem

  • 1 kg očistených plodov bazy čiernej
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 gelfix
  • 1 PL citrónovej šťavy

POSTUP: Plody bazy čiernej si očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Keď preschnú, preložíme ich do hrnca a povaríme približne 10 minút. Vzniknutú hmotu prepasírujeme cez sito, čím získame čistú šťavu. Nezabudnite plody poriadne „vyžmýkať“, aby ste z nich získali čo najviac zmesi.

Zmes prelejte do hrnca, pridajte gelfix, cukor a citrónovú šťavu. Džem opäť povarte a po dovarení ním naplňte pripravené sklenené poháre. Poháre uzavrite, obráťte na chvíľu hore dnom a následne nechajte vychladnúť. Hotový džem skladujte v chladnej miestnosti.

Pozri aj: Domáca bazová limonáda, víno, likér či med – recepty z bazy, ktoré musíte poznať

bazový džem

Zdroj: Shutterstock®

4. Domáci bazový likér z kvetov

  • približne 20 ks kvetov bazy čiernej
  • 750 ml alkoholu (ideálne čistý alkohol – vodka)
  • 3 plátky citróna
  • 100 ml medu

POSTUP: Bazové kvety opláchneme pod vodou, aby sme sa zbavili všetkých mušiek a prípadnej pavučiny. Necháme poriadne vyschnúť a zbavíme hrubých stoniek. Takto pripravené bazové kvety preložíme do sklenenej uzatvárateľnej nádoby, pridáme plátky citróna a zalejeme alkoholom. Nádobu uzavrieme a necháme 3 až 4 týždne odležať na tmavom mieste. Po mesiaci precedíme, primiešame med a vychutnávame si lahodný bazový likér.

5. Bazovica

Nie je bazovica ako bazovica. Niekto za bazovicu považuje alkoholický likér a iný nealko kokteil, ktorý sa necháva lúhovať na slnku. Na nealko bazovicu potrebujete:

  • 10 ks bazových kvetov
  • 2 litre vody
  • 50 dkg cukru
  • citrón

POSTUP: Do vody dáme cukor a varíme dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Cukrovú vodu necháme vychladnúť a prelejeme do skleneného pohára. Pridáme bázové kvety, na kolieska nakrájaný citrón (aj s kôrou, preto voľte bio citrón) a nádobu prikryjeme celofánom, do ktorého spravíme dierky.

Bazovicu necháme týždeň na slnku lúhovať. Po týždni prelejeme do fliaš a vychutnávame si chutnú limonádu, ktorú je ideálne skladovať v chlade.

6. Bazové víno

  • 20 veľkých kvetov bazy čiernej
  • 4 litre vody
  • Šťava a kôra z 1 citróna
  • Šťava a kôra z 1 pomaranče
  • 1 kilogram cukru
  • 1 balíček vínnych kvasiniek

POSTUP: Najskôr nájdeme a pozbierame približne 20 veľkých kvetov bazy čiernej. Uistíme sa, že sú čerstvé a bez hmyzu. Kvety vložíme do veľkej nádoby a pridáme 4 litre vody. Pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a jednej pomaranče, pričom sa uistíme, že kôra nie je horká.

Pridáme 1 kilogram cukru a dôkladne zamiešame, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Nakoniec pridáme 1 balíček vínnych kvasiniek, ktoré urýchlia fermentačný proces. Nádobu zakryjeme čistou handrou alebo pokrievkou s malým otvorom, aby mohol unikať oxid uhličitý.

Necháme stáť na teplom mieste asi týždeň, pričom každý deň premiešame. Po týždni zmes precedíme cez jemné sitko a prelejeme do čistých fliaš. Fľaše uzavrieme a necháme zrieť aspoň tri mesiace na chladnom a tmavom mieste.

Ďalšie skvelé recepty z bazových kvetov a plodov:

1. Bazový cukor

2. Vyprážané bazové kvety

3. Recept na bazový džem z kvetov

4. Tradičný bazový sirup z kvetov bazy čiernej – príprava bazového sirupu

5. Bazová torta

6. Bazový ocot

7. Bazová bábovka

8. Čaj z plodov bazy, tinktúra z plodov bazy, sirup z čiernej bazy a iné recept z plodov

 

Článok aktualizovaný 1.5.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.