Umenie miešaných drinkov nie je ukryté iba v mixovaní ingrediencií. Rovnako dôležitou súčasťou je názov, ktorým nápoje rozprávajú svoj príbeh.
Existujú zvláštne cocktaily ako napríklad Voodoo či Short Trip to Hell (v preklade Krátky výlet do pekla).
Vedeli ste však, ako vznikali aj oveľa tradičnejšie názvy ako Piňa Colada alebo Hugo?
Keď tvorí náhoda
Hotel Caribe Hilton v San Juan ponúkal počas 50. rokov minulého storočia svojim hosťom bezplatný uvítací drink Coco – Loco, ktorý pozostával z kokosového džúsu, rumu a kokosovej smotany. Miešal ho barman Ricardo Gracia, ktorý namiesto pohára spravidla používal kokosovú škrupinu.
Jedného dňa však na hoteli už nebolo viac kokosov, a teda i „nádob“ na podávanie cocktailu. Obyčajný pohár bol pre barmana neprípustný, preto hľadal kompromis. V hoteli boli veľké zásoby ananásu, a tak sa nakoniec rozhodol, že nápoj naservíruje vo vnútri tohto ovocia.
Gracia postupne začal s novým nápojom experimentovať a aj s jeho novým názvom. Cocktail neskôr pripravoval už v šejkri spolu s ľadom a nazýval ho Piňa Colada – v doslovnom preklade „vytlačený ananás“. Drink sa dá pripraviť taktiež v kombinácii so sektom Hubert, ktorý ho navyše doplní osviežujúcimi bublinkami.
Pozri aj: Joga pre telo aj myseľ: Ako na nás vplýva tento druh cvičenia?

Ingrediencie:
- 4 cl biely rum
- 10 cl ananásový džús
- 2 cl piňa colada sirup
- Hubert Grand blanc
- dekorácia: karambola
Cocktailový pohár naplníme ľadom, do šejkra dáme 4 cl bieleho rumu, ananásový džús, piňa colada sirup, doplníme ľad a vymiešame. Pripravený cocktailový základ nalejeme na kocky ľadu v pohári a dolejeme Hubert Grand blanc. Na ozdobu odporúčame karambolu.
Svieži cocktail z Álp
Dobré drinky nepochádzajú iba spoza veľkej mláky. Dôkazom je cocktail nazývaný Hugo, ktorý prednedávnom oslávil svoje desiate výročie. Vznikol v talianskej oblasti Alto-Adige, ktorá je známa bohatou úrodou byliniek. Patrí medzi ne napríklad aj mäta – jedna zo základných ingrediencií Huga.
Cocktail si ľudia okamžite obľúbili. Rýchlo sa preto rozšíril aj do ďalších alpských miest vrátane Švajčiarska, Rakúska či Nemecka, odkiaľ pochádza jeho názov. Hugo je odvodený od staronemeckého slova „hugu“, čo v preklade znamená myseľ, srdce alebo duša.

Ingrediencie:
- 3 cl bazový sirup
- drvený ľad
- mäta
- Hubert de Luxe
- sóda
Do podávacieho pohára nalejeme bazový sirup, pridáme drvený ľad a mätu. Dolievame Hubert de Luxe a sódu. Premiešame barmanskou lyžicou.
Francúzska klasika
Povráva sa, že britskí vojaci počas druhej svetovej vojny veľmi radi kombinovali sekt s ginom, cukrom a citrónovou šťavou. Často ale na bojovom poli nemali šálky ani poháre, a nápoj si preto miešali do použitých nábojov francúzskeho protitankového dela. Oficiálny názov zbrane je French 75, po ktorom zostal pomenovaný aj samotný drink.
Napriek mnohým paradoxom, s ktorými sa tento príbeh viaže, je drink naozajstnou francúzskou klasikou. Jeho sviežu chuť totiž poznáme už viac ako sto rokov. Drink chutí ešte lepšie s ružovým Hubertom, ktorý mu dodá šťavu, ale i výnimočnú farbu.

Ingrediencie:
- 1 cl Gin
- 2 cl Limetový sirup
- 7 cl Hubert rosé
- podávací pohár: cocktailová miska
- dekorácia: špirála z citrónovej kôry a rez jahody
Do podávacieho pohára nalejeme gin, limetový sirup a šumivé víno Hubert rosé. Premiešame miešacou lyžicou, dekorujeme špirálou z citrónovej kôry a rezu jahody.
11 komentárov
janko komada
19.12.2017 14:57rád som si prečítal
rudolf pothe
10.11.2017 19:05vyzerajú chutne!
Marcel Maňák
28.10.2017 21:32Zaujímavé, dal by som si :)
Peter Gavlas
28.10.2017 21:21A teraz aký budem múdry :)
Mária Maxianová
26.10.2017 19:37mám rada drinky, hlavne v lete
Milka Damašková
25.10.2017 22:32Priznám sa- ešte nikdy som neskúšala žiadny miešaný drink...ale musím uznať, že už len pohľad na farebný ozdobený pohár vyzerá moc lákavo:)
Daniela Bieliková
25.10.2017 14:09zaujímavé, toto som nevedela a veru niektorí barmani sú ako akrobati,človek žasne čo dokážu
Mária Frnová
25.10.2017 11:21miešané drinky a vyhrievanie sa na letnej teraske - ideálna kombinácia
benynka
25.10.2017 10:13Piňa colada sme vo veľkom pili na Kube a za 2 týždne som 2 kg pribrala
Soňa Kelemenová
25.10.2017 09:45obdivujem šikovnosť barmanov... so šejkrom a s pohármi v ruke pracujú doslova akrobaticky... základom chutného kokteilu je ľad.... bez neho kokteil nie je kokteilom .... stačí si už len vybrať ten správny...
Soňa Krátka
25.10.2017 07:58zasa som sa niečo dozvedela