Ešte stále to všade okolo nás rozvoniava omamnou levanduľou a hýri prekrásnou fialovou farbou tejto rastliny. A ak už máte byt či dom, plný usušenej levandule, špajzu, plnú levanduľového sirupu a už ste si dokonca stihli vychutnať aj domácu levanduľovú zmrzlinu, potom máme pre vás ďalšiu zo série levanduľových dobrôt, ktorú si môžete pripraviť samy, rýchlo a absolútne jednoducho. Čo je to tentokrát? Recept na sirup z levandule a mäty, ktorý vás dokonalo upokojí a osvieži zároveň. Vyskúšate?
Pozri aj: Recept na ríbezľový sirup: Vychutnávaj si ríbezle po celý rok!
Recept na sirup z levandule a mäty
Tomuto sirupu nebude možné odolať, pretože spojenie snáď tých najvoňavejších darov prírody je zárukou výnimočného pôžitku. Vieme, čo hovoríme. :-) Nápoj, pripravený z tohto sirupu, vám navyše dokonalo upokojí myseľ a ešte k tomu aj podporí trávenie. To znie ako ideálna voľba nápoja k letnej grilovačke, čo poviete?
Na prípravu sirupu budete potrebovať:
- levanduľu
- mätu
- kryštálový cukor
- citrón
- prevarenú vodu
Postup prípravy:
V prvom rade si pripravte jeden diel levandule na dva diely mäty. Približne liter vody nechajte zovrieť a následne úplne vychladnúť. Touto vodou zalejte levanduľu a mätu a nechajte lúhovať deň, ideálne dva. Potom prichádza na rad precedenie, zohriatie precedenej vody (nesmie vrieť) a pridanie cukru, ako aj šťavy z citróna. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, následne odstavte a prelejte do čistej fľaše.
Na jeden liter vody pripadá približne trištvrte kila cukru a šťava z jedného citróna. V prípade, že sirup skonzumujete v priebehu niekoľkých dní, už nemusíte pridávať kyselinu citrónovú, v opačnom prípade ju do sirupu pridajte. Sirup je vhodný na polievanie dezertov, palaciniek, lievancov alebo na vytvorenie osviežujúcej limonády.
Zaujme ťa: Ruža nepatrí iba do vázy, ale aj do lekárničky. Pozri sa, čo dokáže!