Vianočné pečenie je jednou z najtradičnejších súčastí vianočných sviatkov. Je to čas, keď si členovia rodiny nájdu spoločný čas a pripravujú rôzne druhy vianočných koláčov a pečiva. Tento rituál nie len vytvára krásnu atmosféru, ale tiež spája blízkych ľudí a pridáva príjemnú chuť sviatkom.
Medzi najobľúbenejšie druhy vianočného pečenia patria tradičné medovníky, perníčky, rozličné druhy vianočných sušienok či obľúbené linecké koláčiky. Medovníky a perníčky sa často zdobia rôznymi farbami a tvarmi, ktoré sú charakteristické pre Vianoce, ako sú hviezdičky, vianočné stromčeky, zvončeky, figúrky a podobne.
Rôzne druhy vianočného pečiva
Okrem sušienok a perníčkov sa často pečú aj rôzne druhy šišiek, závinov či nepečených dobrôt! Tie sa bežne podávajú spolu s teplým nápojom, ako je punč, domáci vaječný alebo čokoládový likér či čaj. Vianočné pečenie teda nielenže pridáva atmosféru a chuť Vianoc, ale tiež lahodí aj našim chuťovým pohárikom.
Je to čas, kedy sa môže prejaviť aj vaša tvorivosť a experimentovanie s rôznymi ingredienciami! Môžete sa tiež podeliť s rodinou a priateľmi o všetky pripravené dobroty a vytvárať spoločne nové spomienky pri pečení a zdobení koláčov.
Vianočné pečenie je dokonalá tradícia!
Pečenie je teda vianočnou tradíciou, ktorá každý rok prináša radosť a chuťový zážitok celej rodine. Takže, ak máte záujem o vianočné pečenie, neváhajte si zvoliť napríklad náš nasledujúci recept, obklopte sa príjemnou vianočnou hudbou a pustite sa do práce!
Neprehliadnite: Vianočné sladké koláčiky z lístkového cesta – TOP 23 inšpirácií, ktoré musíš skúsiť!
Čokoládové šišky
Čokoládové šišky je nepečená vianočná dobrota, ktorá vás očarí nielen svojou chuťou, ale aj dokonalým tvarom! A ak ich na konci posypete cukrom, nerozoznáte ich od skutočných šišiek z lesa. Tak hor sa do toho!
Ingrediencie na nepečené čokoládové šišky
- 200 g čokolády (horkej, mliečnej alebo bielej - podľa vašej chuti)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g masla
- 200 g maslových sušienok
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice rumu (alebo iného alkoholu podľa chuti)
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- kôra z 1 pomaranča (voliteľné)
- orechy na zdobenie a tvarovanie šišky - ideálne sú kúsky mandľových lupienok alebo kúsky detských čokoládových cereálií v tvare polkruhu
Odporúčame aj: Vianočné slané koláčiky z lístkového cesta – až 23 inšpirácií, ktoré ťa nadchnú!
Postup prípravy čokoládových šišiek
- Na začiatok si pripravíme všetky suroviny.
- Čokoládu nastrúhame na menšie kúsky a maslo necháme zmäknúť na izbovej teplote.
- V hrnci zohrejeme smotanu, pridáme do nej nastrúhanú čokoládu a miešame, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí a vznikne hladká zmes.
- Potom pridáme do zmesi kvapku rumu, nasekané maslové sušienky a kakaový prášok.
- Ak máme doma kôru z pomaranča, pridáme aj ju, pretože dodá šiškám skvelú vôňu a chuť.
- Všetko dôkladne premiešame.
- Hotovú hmotu necháme niekoľko minút vychladnúť, potom pridáme práškový cukor a štipku soli.
- Znova dôkladne premiešame, aby sme dosiahli jednotnú konzistenciu.
- Pripravíme si plech alebo nádobu, ktorú vystelieme papierom na pečenie.
- Z hmoty vytvarujeme malé guličky a ukladáme ich na plech.
- Do nich vkladáme kúsky mandľových lupienkov, aby sme vytvorili vzhľad šišky.
- Hotové čokoládové šišky dáme do chladničky na minimálne 2 hodiny, aby stuhli.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej foto: pinterest.com/recepty.aktuality.sk