Jesenná kuchyňa: Krémová gaštanová polievka

Jeseň je v plnom prúde a počasie bude čoraz chladnejšie. V tomto období sa nám zmení aj kuchyňa. Z ľahkých šalátov a studených jedál, ktoré sme mali v obľube počas leta prechádzame na sýtu teplú stravu.

 

V chladnejšom počasí sa chceme zahriať, preto sú veľmi obľúbené aj polievky. Aby nás však polievka zasýtila, musí byť hustá, najlepšie krémová. Prinášame vám inšpiráciu na krémovú polievku z jedlých gaštanov, ktorá je na toto obdobie úplne ideálna. Jej príprava je veľmi jednoduchá a ak k nej naservírujete aj pečivo, dostatočne vás zasýti.

 

Odporúčame prečítať: Zaraďte na svoj jedálniček zdravé gaštany

 

 

 Budeme potrebovať:

  • 2-3 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 2 väčšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 700 g jedlých gaštanov
  • 2 vetvičky tymianu
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 150 ml bieleho vína
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • soľ a korenie

 

Postup:

1. Gaštany nakrojíme, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 220°C ich pečieme asi 15 minút. Ošúpeme ešte teplé.


2. Zeleninu očistíme, mrkvu a zeler pokrájame na malé kúsky a cibuľu s cesnakom nasekáme nadrobno. Do hrnca dáme rozohriať olej, pridáme zeleninu a opečieme.


3. K zelenine pridáme upečené a nasekané gaštany, zalejeme vývarom a bielym vínom a pridáme tymian. Ochutíme soľou a korením a varíme 25-30 minút.


4. Keď je zelenina mäkká, všetko dobre rozmixujeme, ešte chvíľku povaríme a na záver pridáme smotanu na šľahanie. Môžeme ešte dochutiť soľou a korením.

gaštanová polievka, recepty z gaštanov, krémová polievka, krémová gaštanová polievka, sýte polievky, rýchly obed, jesenná kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Gaštanové cupcakes

 

Príprava tejto polievky je naozaj jednoduchá. V nasledujúcom videu si môžete pozrieť jej presný postup. Ingrediencie sa úplne nezhodujú, pre mňa je množstvo zeleru a cesnaku použité vo videu príliš veľké. Záleží na vás, čo máte radi.

 

Prajem vám dobrú chuť.

Zdroj foto:

Shutterstock.com

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
7 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

31.10.2016 13:37

tak táto poievka ma veľmi zaujala, ak budú gaštany, skúsim

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

31.10.2016 20:30

ešte som nič nejedla od gaštanov

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

04.11.2016 11:12

gaštany mám veľmi rada, o gaštanovej polievke čítam prvý x, zaujala ma

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 12:50

Počula som o nej, no nikdy som sa neodhodlala ju vyskúšať.. možno raz vyskúšam :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:24

ešte som nemal

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:24

zaujímavé

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:25

raz oskúšame

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE