Čas od času padne vhod pripraviť si aj niečo iné, než len klasický vývar s domácimi rezancami, poprípade tými kúpnymi. A tak hľadáme a objavujeme nové chute a možnosti, ktoré by ľahko zapadli do nášho receptára s receptami. Objavili sme tak tekvicovú polievku, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokonca aj taká brokolicová, paradajková či špenátová polievka dokáže potešiť chuťové poháriky. Objavujeme, skúšame a v podstate prichádzame na to, že polievka sa dá pripraviť takmer z čohokoľvek. A verte či nie, aj z cvikly.
Červená repa je dokonca kokteilom pre zdravie i krásu. Cvikla je totižto bohatá na množstvo vitamínov i minerálov. Zo všetkého môžeme spomenúť hlavne vitamín C, E a B1. Z minerálov je to napríklad kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, meď. Bohatá je, samozrejme, aj na kyseliny, a to kyselinu listovú či šťaveľovú. Doprajte si ju teda v rôznej podobe a napríklad aj v podobe lahodnej cviklovej polievky.
Na cviklovú polievku potrebujeme:
- 3 uvarené cvikly
- 2 stredne veľké sladké zemiaky (bataty) alebo klasické zemiaky
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 lyžice olivového oleja
- 800 ml zeleninového vývaru (alebo vodu)
- 200 ml kokosového mlieka (môžete nahradiť aj smotanou)
- soľ, čierne korenie, mletý zázvor
- kozí syr
- bylinky na ozdobu
Začnite tým, že si dáte uvariť cviklu. Po uvarení ju nechajte vychladnúť a očistíte.
Nakrájame si cibuľu, ktorú orestujeme na olivovom oleji do sklovitá. Pridáme na kocky nakrájanú cviklu a rovnako aj bataty alebo klasické zemiaky. Mierne orestovanú cviklu a bataty zalejeme vývarom, dochutíme soľou, korením, mletým zázvorom a necháme variť približne 10 minút alebo kým bataty úplne nezmäknú.
Po dovarení polievku rozmixujeme dohladka, pridáme kokosové mlieko na zjemnenie a necháme chvíľku pobublať na zapnutom sporáku. Hotovú polievku dozdobíme na kocky nakrájaným kozím syrom a bylinkami podľa vlastného výberu – najlepšia je však petržlenová vňať. Prajeme dobrú chuť!