Osviežte sa počas horúcich letných dní. Táto uhorková polievka vás zasýti a zároveň aj schladí! Termický účinok potravín je to, čo by nás malo aktuálne zaujímať. Totižto niektoré potraviny nás dokážu prirodzene schladiť, čo je počas leta určite vítané. Medzi takéto potraviny s ochladzujúcim účinkom patria aj uhorky.
Celá či nasekaná uhorka vás v lete dokonale osvieži!
Uhorky sú predovšetkým z väčšej časti tvorené vodou, ktorá nás hydratuje z vnútra, a to je dobrý dôvod na to, prečo jesť uhorky počas letného obdobia čo najviac.
Uhorka obsahuje tiež nezanedbateľné množstvo vitamínov (vitamín A, C, E, K a niektoré vitamíny skupiny B) a rovnako aj minerálov (sodík, draslík, vápnik, železo, zinok a pod.).
Uhorka nielenže telo hydratuje, ale tiež podporuje trávenie a zabraňuje zápche. Je prospešná aj pre zdravie srdca, nakoľko draslík v nej obsiahnutý pomáha znižovať krvný tlak a podporovať funkciu srdca.
Studená bulharská uhorková polievka - dokonalá svieža studená polievka!
Uhorka pozitívne vplýva aj na kruhy pod očami či samotnú pleť. Už len taká uhorková voda má niečo do seba. Môžete ju piť, ale môžete ju využívať aj namiesto pleťového tonera. Pleť osvieži a zároveň prebudí. Osviežte sa aj studenou uhorkovou polievkou, ktorá je počas leta dokonalou lahôdkou, na ktorej si môžete pochutiť kedykoľvek, keď sa budete od tepla roztápať.
Vyskúšaj aj: Recept: Krémová bylinková polievka
Na uhorkovú polievku potrebujeme:
- 400 g šalátovej uhorky
- 2 strúčiky cesnaku
- 80 ml bieleho jogurtu
- 250 ml smotany
- 1 lyžičku cukru
- 1 lyžičku čerstvého kôpru
- soľ a čierne mleté korenie
čerstvá mäta
olivový olej
Tarator - studená uhorková polievka s mätou a čerstvým kôprom - postup prípravy
Uhorky si buď očistíme alebo poriadne umyjeme (v prípade, že šupka nie je horká). Očistené uhorky postrúhame na strúhadle, trošku osolíme a necháme odstáť. Uhorky pustia šťavu. Pridáme pretlačený cesnak, mleté čierne korenie, posekaný kôpor, cukor a jogurt do mixéra. Všetko poriadne rozmixujeme a na záver zľahka vmiešame smotanu. Podľa potreby polievku na záver dochutíme soľou a čiernym korením. Polievku ozdobíme nakrájanými uhorkami a čerstvým kôprom. Ak chcete, môžete dať polievku pred podávaním vychladiť. Bude tak o niečo viac osviežujúcejšia. Prajeme vám dobrú chuť!
Aktualizované na 30.08.2024
Aktualizovaný článok: 30.08.2024