Najjednoduchšia polievka nášho detstva, ktorá sa vždy robievala, keď už hlad bol veľký a hlavné jedlo ešte v nedohľadne. Táto polievka vždy zachránila a zasýtila hladné brušká. A popravde, je ideálna aj pre deti. Ak do nej nepridáte soľ alebo pridáte len menšie množstvo soli, tak si na nej dozaista pochutnajú.
Jej výhodou je, že potrebujete len zopár základných ingrediencií, ktoré dokážu vytvoriť lahodnú a zaujímavú chuť za pár minút. Poprípade, ak sa vám zvýšilo vajíčko (napr. pri pečení koláča) a neviete čo s ním, tak si urobte túto jednoduchú polievku. Aj keď v dnešnej modernej dobe prevládajú polievky, ako je hokkaido polievka, brokolicová polievka, hrášková polievka či paradajková, táto si rovnako nájde svojich obľúbencov. Tak sa vrhnite do jej prípravy.
Na vajíčkovú polievku potrebujeme:
- 40 g masla
- 50 g detskej pšeničnej krupice
- 1,2 l vody
- 1 lyžičku soli
- ½ lyžičky drvenej rasce
- 2 vajíčka
V rýchlovarnej kanvici alebo v hrnci si prevaríme vodu. Do druhého hrnca si dáme rozpustiť maslo, ku ktorému následne pridáme detskú krupicu a približne 3 minútky popražíme. Prisypeme soľ, rascu, premiešame a opäť popražíme aspoň minútku. Zalejeme vodou a necháme variť približne 10 minút.
Do hrnčeka si rozbijeme vajíčka a vyšľaháme ich pomocou vidličky. Vajíčka začneme postupne liať do polievky, pričom nezabúdame pravidelne miešať. Polievku necháme prejsť varom a následne podávame.
Toto je tradičný recept na rýchlu zapraženú polievku s vajíčkom. Avšak, môžete si ju aj vylepšiť podľa seba a spraviť ju o niečo sýtejšiu. Mnohí do nej pridávajú mrkvu, ktorú spolu s maslom a krupicou jemne popražia a následne zalejú vodou. Do polievky sa však hodia aj nadrobno nakrájané zemiaky. Tie rovnako krátko popražíme na masle. Poprípade si môžete spraviť mix zapraženej vajíčkovej polievky s mrkvou a zemiakmi.