Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Ako často zaraďujete na svoj jedálniček tento farebne výrazný zázrak prírody? A že prečo zázrak? Červená repa má výrazne liečivé schopnosti a právom ju môžeme pomenovať aj ako vitamínová bomba. Má krásnu intenzívnu červenú až bordovú farbu a nezameniteľnú chuť. Možno v jej pôvodnom stave ihneď neulahodí vašim chuťovým pohárikom, na druhej strane, keď si prečítate v čom všetkom nám dokáže pomôcť, určite svoj postoj k nej prehodnotíte.

 

Apropo, keď už inak nedáte červenú repu si pri príprave môžete všakovako dochutiť, takže by ste ju na svoj jedálniček mali naozaj zaradiť bez výhovoriek.

 

 

Čo všetko v nej nájdeme?

 

Voľným okom samozrejme cenné látky neuvidíme, zato ich objavím tak, že ju budeme pravidelne konzumovať a na svojej imunite spozorujeme výrazné zmeny. Červená repa, u nás známa aj ako cvikla obsahuje množstvo minerálnych látok. Tie najdôležitejšie sú horčík, zinok, draslík a „kopec“ železa. Nechýba v nej ani jód, či mangán. Z vitamínov má najväčšie zastúpenie vitamín C a E. 

 

Odporúčame prečítať: Posilnite si imunitu bobuľami hrozna

Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Zdroj: Shutterstock®

Vďaka tomu, že je bohatým zdrojom liečivých látok, živín a minerálov je skvelým pomocníkom pre naše zdravie a krásu:

 

Vedci potvrdili, že červená repa výrazne pomáha znižovať krvný tlak. Ten, kto trpí vysokým tlakom by mal pravidelne piť šťavu z repy. Ideálne 2 šálky denne.

 

Overené sú aj jej protirakovinové účinky, v rámci prevencie, ale tiež liečby, či v procese rekonvalescencie. Šťava z repy pomáha zabraňovať aj nádorovému bujneniu.

 

Pomáha tiež zlepšovať činnosť nášho srdiečka a bojuje proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

 

Pozitívne vplýva na náš zrak a pôsobí aj ako prevencia proti očným chorobám.

 

Červená repa tiež obsahuje veľké množstvo betainu, vďaka ktorému zabraňuje kôrnateniu tepien a podporuje tiež činnosť pečene.

Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Zdroj: Shutterstock®

Celkovo zlepšuje obranyschopnosť nášho organizmu a dopomáha aj k lepšiemu okysličovaniu našej krvi.

 

Repa sa hrdí aj močopudnými účinkami, prečisťuje naše obličky a tým aj celé telo. V procese detoxikácie je tak veľmi cenným pomocníkom.

 

Čistí nielen obličky, ale tiež črevá, z ktorých pomáha odstraňovať jedovaté látky, pôsobí proti zápche a aj v tejto súvislosti pomáha pri chudnutí.

 

Vďaka vitamínu C, ale najmä E a vďaka obsahu zinku je červená repa aj akýmsi „skrášľovačom“. Pleti vracia zdravie, zbavuje ju problémov s akné, posilňuje nechty a zbavuje ich lámavosti a v neposlednom rade sa pri konzumácii repy môžete tešiť aj na zdravšie a pevnejšie vlasy.

Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Zdroj: Shutterstock®

Ako si repu pripraviť?

 

Repu je najlepšie odšťaviť a denne vypiť aspoň dve šálky. Ak si ju chcete ešte nejako ochutiť, skúste konzumáciu s inými druhmi zeleniny (napríklad mrkva, zeler), alebo s ovocím, či už maliny, jahody, jablko, alebo dokonca banán.

 

Z červenej repy ale môžete vyčariť aj chutné jedlá. Uvarte si boršč (podľa niektorých receptov v nej mäso nenájdete, iba vývar z repy), uduste, upečte, alebo dokonca ugrilujte a podávajte ako prílohu, alebo do šalátov. Vynikajúca je napríklad kombinácia grilovanej červenej repy (predtým ju uvarte do mäkka), so slaným syrom (feta, ovčí, či kozí).

 

Odporúčame prečítať: 7 krát ako sa starať o zuby a ústnu dutinu

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.10.2015 19:20

červená repa je super a pripravujeme si ju doma na rôzne spôsoby či už varenú , pečenú alebo odšťavenú

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

02.10.2015 20:28

Pestujem ju doma a zaváram z chrenom máme radi a inak skvelý článok

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

05.10.2015 16:10

úroda bola dobrá, takže vyskúšame

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 19:29

Šťava z repy mi veľmi nechutí,ale keď sa zmieša s mrkvou tak je lepšia.

Vaše meno:

Alexandra Hlinková

Alexandra Hlinková

08.12.2015 21:32

Cviklovy salat je najlepsi :) okrem toho,ze je zdravy tak naozaj chuti super.. Ked nemam moc casu na pripravu, tak kupujem v Lidli -odporucam ten chuti fakt skvele :)

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

10.12.2015 08:33

Z cvikli robím rôzne šaláty či už surové alebo varené

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

01.02.2016 11:58

viem, že je veľmi zdravá ale nejako mi moc nechutí, zjem ju iba keď jej chuť preráža niečo iné :)

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 15:07

Každý rok pestujeme za zavárame prípadne aj odšťavujeme :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.