Milovníci sóje zbožňujú tempeh. Nepoznáte ho?

Tempeh je pre väčšinu ľudí neznámym pojmom a poznajú ho najmä milovníci zdravej výživy. Táto nepopulárna surovina má však v zdravom stravovaní svoje opodstatnené miesto a zaradiť do jedálnička by ho mali najmä športovci a ľudia s nedostatkom vápnika.

 

V kuchyni sa dá pripravovať na desiatky spôsobov aj vďaka jeho ľahkej príprave a nevýraznej chuti. 

 

Stručne o tempehu

 

Tempeh je tradičné indonézske jedlo, ktorého základ tvoria sójové bôby. Na rozdiel od tofu sú však sójové bôby v tempehu v celistvom tvare, čím vzniká jeho charakteristická štruktúra. Vyrába sa prírodným procesom - kvasením celých sójových bôbov. Tie sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne, ktorá nimi prerastie a vytvorí povrch bielej farby. 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Sezóna čerstvého hrášku je tu!Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá a chutná ingrediencia

 

Tempeh sa vyrába z celých sójových bôbov, vďaka čomu si pri výrobe uchovajú všetku svoju výživovú hodnotu. Tým sa tempeh stáva mimoriadne bohatým na bielkoviny, vlákninu, minerály a vitamíny. Obsahuje vápnik, fosfor, horčík, železo, vitamíny radu B1 až B12 a pre vegetariánov je skvelou náhradou živočíšnych bielkovín.

 

Je ľahko stráviteľný a v kuchyni ho môžete pripraviť na viacero spôsobov. Najčastejšie sa tempeh pripravuje pečením alebo vyprážaním, ale použiť ho môžete aj do nátierok alebo šalátov. V obchodoch so zdravou výživou ho môžete nájsť smažený, marinovaný alebo dokonca údený. 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Recepty s tempehom:

 

 

Mrkvový tempeh

 

Tempeh nakrájame na tenké plátky a opražíme na panvici dozlatista. Potom k nemu pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľku a pokrájaný pór. Všetko spolu restujeme tak dlho, pokiaľ zelenina nezmäkne. Nakoniec podlejeme vodou s trochou sójovej omáčky, osolíme, okoreníme a môžeme podávať.

 

Tempeh v sladkej marináde

 

Tempeh nakrájame na tenké plátky a marinujeme 5 hodín v medovej marináde. Tú si pripravíme z medu, horčice, pretlačeného cesnaku, soli a oleja. Potom tempeh opražíme na panvici a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Milovníci sóje zbožňujú tempeh

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.06.2016 07:44

chcela by som vyskusat

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 11:02

Počula som už o ňom, ale ešte som ho nemala možnosť vyskúšať, aj keď produkty zo sóje mi chutia :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.