Malé zelené bobuľky ukryté v podlhovastom struku patria medzi najobľúbenejšiu zeleninu tohto obdobia.
Čerstvý hrášok sa vynikajúco hodí do krémových polievok, zeleninových šalátov, príloh alebo si na ňom môžete pochutnať len tak. Má vysoký obsah bielkovín a je skvelým zdrojom železa, zinku a kyseliny listovej.
Nenáročné pestovanie hrachu
Hrach siaty nie je náročnou plodinou na pestovanie, preto ho môžete nájsť takmer v každej záhrade na Slovensku. Je to jednoročná rastlina kvitnúca v máji, ktorej prvú úrodu môžete zbierať už začiatkom júna. Hrach je ideálne vysádzať počas teplejšieho obdobia, kedy ortuť na teplomery neklesne cez deň pod 10°C. Keďže patrí medzi nenáročné rastliny, žiadnu špeciálnu starostlivosť nepotrebuje.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Prečo jesť čerstvý hrášok?
- obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré uľahčujú trávenie
- podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a srdca
- zlepšuje stav pokožky, vlasov i nechtov
- má detoxikačné účinky
- znižuje hladinu cholesterolu i tukov v krvi
- je bohatým zdrojom minerálnych látok ako je vápnik, meď, železo a zinok
- chráni oči pred sivým zákalom vďaka obsahu luteínu
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Recept na vynikajúcu hráškovú polievku
Suroviny:
500 g čerstvého hrášku, 1 l zeleninového vývaru, mleté čierne korenie, morská soľ, 250 ml crème fraîche , 250 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica hladkej múky, 20 g masla
Príprava:
Vo väčšom hrnci opražíme hrášok na masle a zalejeme zeleninovým vývarom. Potom pridáme čierne korenie, soľ a necháme variť približne 25 minút.
Keď je hrášok uvarený, pridáme crème fraîche a dobre rozmixujeme na hustý krém. Potom postupne prilievame smotanu na varenie, dobre premiešame a necháme variť ešte 5 minút. Polievku môžeme podávať s kúskami čerstvej bagety alebo chlebom.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.thinkstockphotos.com