Počas celého leta táto chutná zeleninka rozvoniava na všetkých trhoch. Nájdeme tam rôzne odrody, no skúsené gurmánky vedia, že najchutnejšia je práve domáca zeleninka. Nech už si zakúpite malé, veľké, červené, žlté, zelené papriky, ak ich aj budete kupovať na kilá, rozhodne vás to nezruinuje. A na dôvažok urobíte obrovskú službu svojmu zdraviu, aj svojej postave. Kombinácia paprík je doslova a do písmena vitamínovou bombou, ktorá pôsobí antistresovo, zoštíhľujúco a ku všetkému má ešte aj protirakovinové účinky.
Papriky obsahujú množstvo minerálnych látok, pýšiť sa môžu aj vysokým obsahom karotenoidov, ako aj vitamínov C, A a E. Na imunitu veľmi priaznivo pôsobí aj množstvo antioxidantov. Okrem toho, že nám posilňujú obranyschopnosť, sú aj chutné. Môžeme ich kombinovať na množstvo spôsobov, či už ako príloha, hlavné jedlo, šaláty, kokteily...Papriky nachádzajú svoje uplatnenie tak v studenej ako aj v teplej kuchyni. A samozrejme aj vo svete diéty.
Odporúčame vám prečítať: Väčšie prsia vďaka cvikom - dá sa to!
Bonusy:
V paprike sa napríklad nachádza veľké množstvo vitamínu K, ďalej kyselina listová a vitamín B16. Toto všetko sa nám stará o kosti, aj cievy. Svoju ruku k dielu prikladá aj vápnik, ktoré v paprike taktiež odhalíte. A aby toho nebolo málo, môžete počítať aj so stopovými prvkami, minerálnymi prvkami, zinkom, vlákninou, horčíkom....a množstvo vody. Vďaka vysokému obsahu vody je paprika nízko kalorická a teda na diétu ako stvorená.
Okrem toho, že si jej konzumáciou doprajete naozaj málo kalórií, paprika pomáha aj naštartovať a zároveň zrýchliť metabolizmus. V praxi to znamená, že pri trávení jedla z papriky, spálime o čosi viac kalórií. Platí to o zelených, žltých, aj červených paprikách. Červené a oranžové obsahujú taktiež viac antioxidantov betakaroténu a lykopénu.
Určite ste už počuli o tom, že paprika je zdrojom vitamínu C, dokonca sa v nej „céčka“ nachádza ešte viac, než v niektorých citrusových plodoch.
Odporúčame prečítať: Chudnite aj na dovolenke
TIP NA JEDÁLNIČEK Z PAPRIKY:
Raňajky: menšia hrianka, nízkotučný syr a žltá paprika.
Obed: pečená plnená paprika (mix ryže a tofu)
Večera: šalát z troch druhov papriky, zelený ľadový šalát, tuniak a kapary.
Niečo pod zub: paprika nakrájaná na plátky – ideálna náhrada namiesto slaných tyčiniek a chipsov.
www.thinkstockphotos.com