RECEPT: Karfiolové karí s červenou šošovicou – zdravý a výživný obed

Máte chuť si na obed či večeru pripraviť niečo zdravé, ľahko stráviteľné a zároveň niečo, čo dokáže dostatočne zasýtiť na dlhšiu dobu a ešte to bude aj veľmi chutné? V tom prípade rozhodne odporúčame karfiolové karí s červenou šošovicou, ktoré prináša jedinečnú chuť a vôňu orientu. Nemusíte sa obávať, tento pokrm je skutočne jednoduchý na prípravu a hotový ho máte v podstate za pár chvíľ.

Toto jedlo je navyše veľmi výživné a plné dôležitých látok. Karfiol je nízkokalorický, zároveň bohatý na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C či mangán aj draslík. Červená šošovica je zase skvelým zdrojom bielkovín, vápnika či železa. Je ľahko stráviteľná a spravidla nespôsobuje zdravotné ťažkosti, napríklad nepríjemné nadúvanie, ako mnohé iné druhy strukovín. Karfiolové karí s červenou šošovicou je skrátka vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Ako si túto pochúťku pripraviť?

Odporúčame: Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!

karfiol

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 malú čili papričku (voliteľné)
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 plechovku lúpaných a krájaných paradajok
  • 1 šálku červenej šošovice
  • 1 malý karfiol
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky kokosového mlieka
  • soľ a korenie
  • čerstvý koriander (voliteľné)
šošovicové karí

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si na rozohriatej veľkej panvici alebo v hrnci osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku aj čili papričku na kokosovom oleji.
  • Následne pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, zázvor, karí korenie a rascu. Ešte zopár minút smažíme, aby sa uvoľnili všetky vône korenín.
  • Potom do panvice či hrnca vylejeme lúpané krájané paradajky, prisypeme šošovicu a zalejeme to zeleninovým vývarom.
  • Pridáme na malé hlavičky nakrájaný karfiol, čiastočne prikryjeme pokrievkou a na slabom plameni varíme asi 20 až 25 minút. Občas premiešame.
  • Keď šošovica i karfiol zmäknú, pridáme kokosové mlieko a dochutíme soľou a korením. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa.
  • Podávame s ryžou, napríklad jazmínovou. Na vrch môžeme podľa chuti pridať čerstvý koriander. Dobrú chuť!

Odporúčame: RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta

4 komentárov
Elena Švachová

Elena Švachová

19.05.2020 22:18

Pre môjho vegetariána ako stvorené :-)

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 18:52

ľahké a rýchle.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:13

Vyzerá to veľmi lákavo :-)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

25.07.2023 05:44

Zaujímavý recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE