Hoci nie sú úplne bežné, sladko-slané chute driemu vo viacerých z nás. A nehovoríme len o pečenom kuracom stehne s čerešňovým kompótom, ktoré nás sprevádza už od škôlkárskych čias.
Dnes už svetová gastronómia nepozná žiadne hranice. Slaná čokoláda, sladká pizza... to všetko sú kombinácie, napohľad nie veľmi lákavé, no kto im raz podľahol, už sa ich nevie vzdať. Inšpirujte sa aj vy receptami, vďaka ktorým dokonale uspokojíte svoje sladko-slané chute!
Nebojte sa experimentovať!
Vyhlásení svetoví šéfkuchári tvrdia, že sladký dezert so štipkou morskej soli vytvára luxusnú chuť na nezaplatenie. Hoci sa to naozaj nezdá a mnohí výživoví poradcovia sa teraz zrejme chytajú za hlavu, sladká a slaná chuť idú skutočne dohromady. A keďže my ľudia sme odjakživa tvory zvedavé, skúste si aj vy zaexperimentovať s netradičnými chuťami! Buď si poviete – vyskúšala som, ale nikdy viac alebo tejto nezvyčajnej, no lahodnej sladko-slanej chuti podľahnete tak ako stovky gurmánov na celom svete. Idete do toho?
Neprehliadni: Ako si doma vyrobiť kvalitnú čokoládu
Akékoľvek mäso v kombinácii s karamelom vytvorí mimoriadny degustačný zážitok, samozrejme, v tom najlepšom zmysle. Stačí len opiecť mäso (napríklad bôčik), zaliať ho skaramelizovaným cukrom a podusiť. Ideálnou prílohou je ryža. A čo tak kura pečené na mede? Takisto ide o kombináciu, nad ktorou netreba ohŕňať nos, ale naopak, dať jej šancu. Trúfli by ste si aj na čokoládový brownies so slaným karamelom?
Ak ste však fanúšikmi tradičných jedál, dokonalým zástupcom sladko-slanej chuti sú kapustníky so škoricou či rezance so slivkovým lekvárom a opečenou slaninkou. Zdatnejšie cukrárky sa môžu pustiť do populárnych sladkých makróniek so slaným karamelom alebo lupienkami z morskej soli. Nebojte sa experimentovať a doprajte si takýto upgrade gastronomického zážitku! Vaše chuťové poháriky sa vám určite poďakujú.
Sladko-slané koláčiky so syrom a ovocím
Pozrite si recept na prípravu tohto jedinečného gastrozážitku, utrite slinku a poďte do toho!
Budete potrebovať:
- 250 gramov polohrubej múky
- 125 gramov práškového cukru
- 125 gramov zmäknutého masla
- 1 vajce
- štipku soli
- 200 gramov nivy
- 2 syry s bielou plesňou
- 4 broskyne
- 4 hrušky
- mleté vlašské orechy
Múku, cukor, maslo, vajíčko a soľ zmiešajte dokopy a cesto nechajte odležať v chlade asi tridsať minút. Cestom naplňte malé zapekacie mištičky alebo formu na muffiny a dobre ho poroztláčajte aj po stranách. Na cesto striedavo ukladajte plátky broskyne, syru s bielou plesňou, hrušiek a nivy. Navrch nasypte pomleté orechy a pečte približne pol hodinky pri strednej teplote.
Pozri aj: Nedarí sa ti schudnúť? Skús stravovanie podľa krvných skupín!
Hovädzie guľky s pomarančovou kôrou
Takmer každému dezertu predchádza poriadne jedlo a ak sladko-slaný koláč, tak prečo nie aj obed alebo večera v rovnakej kombinácii?
Budete potrebovať (3 porcie):
- 400 gramov mletého hovädzieho mäsa
- kandizovanú pomarančovú kôru
- vajce
- zázvor
- mletý kardamón
- petržlenovú vňať
- čili papričku
- soľ, mleté čierne korenie, olej a strúhanku
Mleté mäso zmiešajte s vajíčkom, štipkou kardamónu, soli a čierneho korenia. Kandizovanú pomarančovú kôru namočte do vody cca na dve hodiny, potom ju zlejte a posekajte nadrobno. Najemno si nakrájajte aj očistený zázvor, petržlenovú vňať a čili papričku. Toto všetko napokon zmiešajte s mäsovou zmesou. Podľa potreby môžete zahustiť strúhankou. Z tejto zmesi vám vyjde približne päťnásť guliek, ktoré opečte na rozohriatom oleji z každej strany. Tento jednoduchý a rýchly recept využijete ako skvelý obed pre rodinu, ale aj ako výborné jednohubky, ak sa chcete blysnúť pred návštevou.