Cuketa je skvelou jarnou a letnou zeleninou, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Je zdravá a nízkokalorická a obsahuje množstvo dôležitých živín. Ukrýva vlákninu aj bielkoviny, vitamíny C, E aj K, taktiež mnohé vitamíny skupiny B. Z minerálov nájdeme v cukete draslík, horčík, zinok či mangán. Cuketa má priaznivý vplyv na trávenie, krvný tlak, taktiež podporuje zdravie očí, pokožky či zubov. Výhodou tejto zeleniny z kategórie tekvíc je tiež to, že ju je možné pripraviť na množstvo spôsobov.
Určite ste aj vy odskúšali rozličné recepty z cukety a mnohé si obľúbili. Tradičné sú cuketové placky, no z tejto zeleniny sa dajú pripraviť i sladké maškrty, napríklad cuketové brownies či cuketový perník. Aj my vám dnes prinášame inšpiráciu na zdravú pochúťku z cukety, a to slaný cuketový koláč. Chutí skvelo studený i teplý, samotný, so zeleninou aj dresingom. Vyskúšate ho tiež?
Odporúčame: Recept na domáce rezance do polievky: Chutia ako od babičky!
Budeme potrebovať:
- 650 – 700 g cukety
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g tvrdého syra (napr. Eidamu)
- 200 g šunky
- 1 cibuľu
- 4 vajcia
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 50 ml olivového oleja
- soľ, korenie, prípadne bylinky na dochutenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si na hrubom strúhadle nastrúhame cuketu, taktiež cibuľu a tvrdý syr.
- Vo väčšej miske pridáme k cukete, syru a cibuli aj pretlačené strúčiky cesnaku a šunku nakrájanú na kocky alebo pásiky.
- Premiešame a pridáme vajcia, prášok do pečiva, olej a múku. Dochutíme soľou, korením či bylinkami a dôkladne vymiešame hustejšie cesto.
- Cesto vylejeme na vymastený plech či do zapekacej misky alebo formy na koláč.
- Pečieme pri teplote 190 °C až 200 °C asi 25 až 30 minút.
- Pred podávaním môžeme nechať úplne vychladnúť, no rovnako ho môžeme podávať vlažný. Dobrú chuť!
Odporúčame: TOP 3 chutné a zdravé jednohubky: Pochutnaj si bez výčitiek!