RECEPT: Svieži slaný cuketový koláč: Zažeň hlad zdravou pochúťkou!

Cuketa je skvelou jarnou a letnou zeleninou, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Je zdravá a nízkokalorická a obsahuje množstvo dôležitých živín. Ukrýva vlákninu aj bielkoviny, vitamíny C, E aj K, taktiež mnohé vitamíny skupiny B. Z minerálov nájdeme v cukete draslík, horčík, zinok či mangán. Cuketa má priaznivý vplyv na trávenie, krvný tlak, taktiež podporuje zdravie očí, pokožky či zubov. Výhodou tejto zeleniny z kategórie tekvíc je tiež to, že ju je možné pripraviť na množstvo spôsobov.

Určite ste aj vy odskúšali rozličné recepty z cukety a mnohé si obľúbili. Tradičné sú cuketové placky, no z tejto zeleniny sa dajú pripraviť i sladké maškrty, napríklad cuketové brownies či cuketový perník. Aj my vám dnes prinášame inšpiráciu na zdravú pochúťku z cukety, a to slaný cuketový koláč. Chutí skvelo studený i teplý, samotný, so zeleninou aj dresingom. Vyskúšate ho tiež?

Odporúčame: Recept na domáce rezance do polievky: Chutia ako od babičky!

cuketa

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 650 – 700 g cukety
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g tvrdého syra (napr. Eidamu)
  • 200 g šunky
  • 1 cibuľu
  • 4 vajcia
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 50 ml olivového oleja
  • soľ, korenie, prípadne bylinky na dochutenie
slaný koláč z cukety

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si na hrubom strúhadle nastrúhame cuketu, taktiež cibuľu a tvrdý syr.
  • Vo väčšej miske pridáme k cukete, syru a cibuli aj pretlačené strúčiky cesnaku a šunku nakrájanú na kocky alebo pásiky.
  • Premiešame a pridáme vajcia, prášok do pečiva, olej a múku. Dochutíme soľou, korením či bylinkami a dôkladne vymiešame hustejšie cesto.
  • Cesto vylejeme na vymastený plech či do zapekacej misky alebo formy na koláč.
  • Pečieme pri teplote 190 °C až 200 °C asi 25 až 30 minút.
  • Pred podávaním môžeme nechať úplne vychladnúť, no rovnako ho môžeme podávať vlažný. Dobrú chuť!

Odporúčame: TOP 3 chutné a zdravé jednohubky: Pochutnaj si bez výčitiek!

7 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.05.2020 07:35

Cuketu rady pripravujeme na rôzne spôsoby, veľmi vďačná zeleninka.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

17.05.2020 12:21

robievam cuketový koláč, ale dám namiesto múky ovsené vločky a zvyknem ešte nastrúhať mrkvu .... potom ho jeme s kyslou smotanou a je to veľká dobrota

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

18.05.2020 18:03

Už aby narástla cuketa v záhrade.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

19.05.2020 22:21

Cuketový koláčik robievam,je úžasný...mňam.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

29.07.2020 20:18

Cuketový slaný koláč robievam a zje ho aj manžel, lebo je tam syr aj šunka.

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 18:52

cuketa je super

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

31.08.2020 15:51

tiež robíme.skúste namiesto múky pridať uvarené malé kolienka.na zahustenie miesto múky detskú krupicu.je to vždy trocha iné,ale vždy výborné.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE