Počas jesenného obdobia dozrievajú v našich záhradách rôzne druhy ovocia a zeleniny. Jedným z nich je aj hrozno, ktoré je v týchto dňoch na vrchole svojej sezóny. Jeho malé bobuľky zelenej alebo tmavomodrej farby so šťavnatou dužinou obsahujú množstvo vitamínov a minerálov potrebných pre ľudský organizmus. Strapec hrozna posilní imunitu, regeneruje pokožku a pomôže pri bolestivej menštruácií.
Rýchly zdroj energie
Hrozno obsahuje viac ako 80% vody a v priemere 18% hroznového cukru. Ten slúži ako výborný zdroj rýchlo dostupnej energie, ktorá na rozdiel od rafinovaného cukru nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Tým zabraňuje prudkým návalom hladu. Neodporúča sa konzumovať diabetikom a ani ľuďom s nadváhou, pretože ak nespálite energiu dodanú z cukru, uloží sa do tukových zásob.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Čo obsahujú bobule hrozna?
Hrozno obsahuje veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém, zvyšuje odolnosť proti nachladeniu a považuje sa za účinný antioxidant. Z minerálnych látok sa v hrozne nachádza najmä draslík, fosfor, horčík a mangán.
Jedenie hroznových bobúľ pomáha pri liečbe zápchy, žlčových a obličkových kameňov, zmierňovaní bolesti pri menštruácii a čistení tráviacej sústavy. Vďaka obsahu kremíka v hrozne, posilňuje nechty, vlasy, regeneruje pokožku a má omladzujúce účinky.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Nadýchaný hroznový koláč
Recept:
- 300 g čerstvého hrozna
- 400 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 250 g kryštálového cukru
- 150 g rozpusteného masla
- 150 ml mlieka
- 120 ml oleja
- 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Najskôr v miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Potom pridáme roztopené maslo, mlieko, olej a všetko dobre premiešame. Pomaly primiešame múku s kypriacim práškom a soľou. Cesto vlejeme do tortovej formy a navrch poukladáme umyté bobuľky hrozna. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko
www.shutterstock.com
16 komentárov
Jana Komadová
05.09.2018 21:58Mňamký hrozno mám rada kupujm ho čadto
Blažena Sádovská
08.08.2018 15:03My máme hrozno biele aj čierne v záhrade, takže keď mi zachutí, stačí si ísť odtrhnúť a vychutnať si ho, je vynikajúce, plné vitamínov:))
Ján
25.12.2016 00:43Dobre vedieť
Ján
25.12.2016 00:43Dobré tipy
Ján
25.12.2016 00:42Domáce najlepšie
Mia Lock
21.12.2016 14:17No u nás je hrozno veľmi často na tanieri :)
Mária Chromíková
20.10.2016 11:09Domáca úroda hrozna sa už minula.
Žofia Mažáriová
18.10.2016 21:25Zjem aj koláč, ale čerstvé je úžasné. Mám rada aj také s malými bobuľami, ktoré niektorí označia ako kyslé.
Marián Pjatak
06.10.2016 00:02Super recepti, použijem niejaky a potom sa vyjadrim či aj chutilo,nielen vyzeralo.
Marianna Rajniaková
01.10.2016 07:11hrozno je dobrá varianta deťom na desiatu namiesto sladkosti
Lenka Lapuniková
26.09.2016 13:38Milujem hrozno, najradšej mám však biele.
Patrícia Paškanová
26.09.2016 08:19My doma milujeme hrozno a najmä moje detičky :)
Soňa Krátka
24.09.2016 22:43ráno pôjdem do záhrady a hneď si jedno odtrhnem
Lucia Kobíková
24.09.2016 06:20Hrozienko treba papať :)
Iveta Moravčíková
23.09.2016 12:47mnam niet nad to domáce bez chémii
Gabriela Vrabľová
23.09.2016 10:23uz sa tesim ako si dam po praci domace hrozienko