Ako každý rok, tak aj dnes mnohí premýšľajú, čo chutné si počas dňa pripraviť. Ako býva zvykom, na Zelený štvrtok by sa mali jesť zelené jedlá, a to preto, aby bol človek po celý rok zdravý. Tiež je vo zvyku v tento deň držať akýsi pôst a vyhýbať sa mäsitým jedlám. „Povolené“ sú predovšetkým diétne jedlá, ktoré majú zelenú farbu. Častokrát preto volíme špenátovú polievku, brokolicové fašírky a dokonca si mnohí z nás zvyknú pripravovať žihľavovú polievku.
Keďže aktuálne obdobie praje medvediemu cesnaku, ktorý má rovnako zelenú farbu, tak si ho v dnešný deň môžete dopriať buď vo forme chutnej polievky alebo šalátu, ktorým rozhodne nepohrdnete. Ak ste si z medvedieho cesnaku spravili pesto, tak pokojne si uvarte cestoviny s pestom. Rovnako chytia zelenú farbu, a tak túto tradíciu zelených jedál konzumovaných počas Zeleného štvrtku hravo dodržíte. A ak sa vám zbiehajú slinky na šalát, tak si ho poďte spolu s nami pripraviť.
Odporúčame: Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!
Na šalát budete potrebovať:
- 5 až 6 vajec uvarených natvrdo
- medvedí cesnak
- 2 ks jarnej cibuľky
- 1 lyžičku horčice
- jogurt alebo tatársku omáčku
- soľ a čierne korenie
Uvarené vajíčka zbavíme škrupinky a pretlačíme cez mriežku alebo nakrájame na menšie kúsky. Čerstvý medvedí cesnak umyjeme a nasekáme na menšie kúsky. Medvedí cesnak následne pridáme k vajíčkam. Podobne postupujeme aj s jarnou cibuľkou, ktorú si takisto nakrájame na menšie kúsky. Všetko spolu premiešame, pridáme lyžičku horčice a podľa potreby jogurt alebo tatársku omáčku. Šalát premiešame, dosolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Ak chcete, tak do šalátu môžete pridať aj avokádo.
Ak máte radi výraznejšiu cesnakovú chuť, tak medvedím cesnakom rozhodne šetriť nemusíte. Šalát podávame na čerstvej hrianke alebo s čerstvým pečivom.