Recept na chrumkavé viaczrnné žemle

Pečenie domáceho pečiva nie je nič komplikované. Stačí niekoľko základných surovín, chuť piecť a môžete si pochutnávať na čerstvej bagete, žemliach alebo chlebe.

 

Inšpirácie na domáce pečenie nájdete aj v kuchárskej knihe s názvom Veľká kniha o pečení chleba, ktorá ponúka desiatky chutných receptov. Jedným z nich je aj recept na chrumkavé viaczrnné žemle. 

 

Recept (8 viaczrnných žemlí):

 

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 10 g čerstvého droždia
  • 100 g zmesi semiačok z obchodu s biopotravinami
  • 2 kávové lyžičky soli

 

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Veľká kniha o pečení chleba (recenzia)

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

 

Droždie pomrvíme do 50ml vlažnej vody a dáme asi na 15 minút odpočívať. Do misy preosejeme múku, pridáme zmes semiačok, soľ a 150ml vlažnej vody. Všetko vymiešame na hladké cesto nadstavcom ručného mixéra, najprv pri najnižších, potom pri najvyšších obrátkach.

 

Pridáme zarobené droždie a cesto na pomúčenej doske dobre premiesime. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Potom ho znovu dôkladne premiesime a pomúčenými rukami vytvarujeme žemle.

 

Žemle necháme ďalšiu hodinu kysnúť. Medzitým vymastíme plech na pečenie. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, teplovzdušnú rúru na 220 stupňov. Žemle pečieme na strednej priečke asi 20 minút.

 

Dobrú chuť!

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Chrumkavé viaczrnné žemle

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.03.2016 08:56

urcite vyskusam

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

29.03.2016 17:47

pečivo sa snažíme doma obmedziť no tieto žemličky vyzerajú veľmi chutne a aj by som si veru dala

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

06.04.2016 14:39

vyzerajú krásne :) vyskúšam ich, určite budú lepšie ako z obchodu

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

06.04.2016 18:40

zaujimave, len neviem ci by sa mi podarili, raz sme skusali chlieb a bola z toho placka :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

06.04.2016 20:51

taky se mi moc nedaří, moje výtvory mají jiný tvar, ale musím říct, že se sní

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

11.04.2016 00:42

keby sa mi tak chcelo vypekať každý týždeŇ :) ale vyskúšam ich určite

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

11.04.2016 21:35

vyzeraju chrumkavo:)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.05.2016 17:19

môžu byť chutné

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:31

Kedysi som robila podobné a mali úspech.. určite vyskúšame aj tieto :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.