Pečenie domáceho pečiva nie je nič komplikované. Stačí niekoľko základných surovín, chuť piecť a môžete si pochutnávať na čerstvej bagete, žemliach alebo chlebe.
Inšpirácie na domáce pečenie nájdete aj v kuchárskej knihe s názvom Veľká kniha o pečení chleba, ktorá ponúka desiatky chutných receptov. Jedným z nich je aj recept na chrumkavé viaczrnné žemle.
Recept (8 viaczrnných žemlí):
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- 10 g čerstvého droždia
- 100 g zmesi semiačok z obchodu s biopotravinami
- 2 kávové lyžičky soli
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Veľká kniha o pečení chleba (recenzia)
Príprava:
Droždie pomrvíme do 50ml vlažnej vody a dáme asi na 15 minút odpočívať. Do misy preosejeme múku, pridáme zmes semiačok, soľ a 150ml vlažnej vody. Všetko vymiešame na hladké cesto nadstavcom ručného mixéra, najprv pri najnižších, potom pri najvyšších obrátkach.
Pridáme zarobené droždie a cesto na pomúčenej doske dobre premiesime. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Potom ho znovu dôkladne premiesime a pomúčenými rukami vytvarujeme žemle.
Žemle necháme ďalšiu hodinu kysnúť. Medzitým vymastíme plech na pečenie. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, teplovzdušnú rúru na 220 stupňov. Žemle pečieme na strednej priečke asi 20 minút.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk