Vynikajúca bezlepková bábovka

Pre mňa je bábovka niečo výnimočné , skoro ako puding. Je fakt, že sme ju doma často piekli a bola väčšinou “bielo – čierna” – podľa receptu zo starej knihy múčnikov  tzv. olejová s kakaom. Kakao muselo byť a niektorí členovia rodiny si vyberali kúsok, kde ho bolo najviac :) 

 

Verím, že v každej rodine je aspoň jeden tradičný recept na skvelú bábovku.


Receptov na bábovku je veľmi veľa, z rôznych druhov cesta, s ovocím, čokoládovou polevou  a aj plnené bábovky sú obľúbené.


V dnešnej dobe bábovku chce trochu nahradiť muffin, alebo cupcake, ale verte mi nie je to to isté. Bábovka u nás ostane bábovkou. Krásna, na povrchu chrumkavá a vnútri jemná vláčna bábovka sa len tak nahradiť nedá. Je to ozdoba sviatočného stola, poteší aj na raňajky k čaju, alebo len tak ako sladkosť do krabičky na cesty, alebo do práce. 

 

Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Makovo-maková torta

 

 

Vynikajúca bezlepková bábovka!

Zdroj: Shutterstock®

Dostala som požiadavku na bábovku pre jednu rodinu, kde som mala vynechať lepok, mliečne produkty a aj cukor. A aby toho nebolo dosť, tak bez použitia bezlepkovej zmesi a škrobov. K jednoduchej príprave potrebujete len dve misy a formu na bábovku.

 

Budete potrebovať:

  • 160 g múky z quinoy
  • 200 g mletých mandlí ( mlela som nešúpané)
  • štipku soli
  • 2 čl mletej škorice
  • 2 čl prášku do pečiva (bez lepku)
  • 80 g kokosového tuku
  • 3 rozšľahané vajcia
  • 190 g medu
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného bio pomaranča
  • 60 g sušených brusníc

 

​Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Tradičné slovenské šišky s lekvárom

 

Vynikajúca bezlepková bábovka!

Zdroj: Shutterstock®

 Postup:

 

  • Zmiešajte v jednej miske všetky suché suroviny. Do tekutého kokosového tuku vmiešajte med a pridajte rozšľahané vajcia a vymiešajte krémovú zmes.
  • Do tejto zmesi pridajte vanilkový extrakt a šťavu z pomaranča.
  • Do tekutej zmesi vmiešajte postupne suchú zmes, dobre premiešajte a na záver pridajte kôru z pomaranča a brusnice.
  • Bábovkovú formu vymažte tukom a vysypte múkou z quinoy. Naplňte ju cestom a pečte v rúre zohriatej na 160°C cca. 40 – 50 minút.

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

4 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

23.04.2016 06:41

zaujimava babovka

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

23.04.2016 09:51

bezlepkove recepty vzdy potesia,vyskusam.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

25.04.2016 07:59

noooo, musím ju vyskúšať..

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

25.04.2016 10:28

sú v nej samé dobroty takže určite stojí za vyskúšanie... bábovky máme doma veľmi radi

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE