Doktor Hyman prichádza v knihe 10-dňový detox s jednoduchou, ale osvedčenou detoxikačnou diétou, ktorá vášmu metabolizmu za 10 dní vráti rovnováhu, odbúra závislosť od nezdravých potravín, upraví hormóny a zbaví váš organizmus skrytých zápalov.
S praktickými radcami ako sú jedálničky, recepty a nákupné zoznamy, ale aj návody krok za krokom ako žiť zdravo, cvičiť, ako sa liečiť, dosiahnete vytúžené a zdravé telo. 10-dňový detox založený na krvnom cukre je najrýchlejší spôsob ako schudnúť, predchádzať ochoreniam a cítiť sa najlepšie ako to ide.
Trpíte astmou? Máte bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, bolesti hlavy? Neviete sa zbaviť alergie, akné, ekzémov? 10-dňový detox už účinne pomohol tisíckam ľudí. Pointa je v tom, že príčinou všetkých týchto problémov je nerovnováha hladiny inzulínu, ktorú spôsobuje závislosť od cukru, sacharidov a priemyslovo spracovaných potravín.
Stačí postupne a podľa určitých pravidiel odstrániť túto chemickú drogu zo svojho tela a podporíte jeho prirodzenú schopnosť odbúravať tuky!
V 1.časti knihy Dr.Hyman vysvetľuje podstatu závislosti od jedla a venuje sa mýtom. V 2.časti ukazuje, ako vlastne detox funguje: čo budete robiť, čo budete jesť, ako budete sledovať svoje výsledky, a tiež ako sa zbaviť zlých potravín. 3.časť je venovaná prípravnej fáze, v ktorej detoxikujete svoju kuchyňu a zoženiete si potrebné potraviny. 4.časť knihy vám prehľadne krok za krokom popíše plán činností na každý z desiatich dní.
Určite vás budú zaujímať posledné dve časti knihy – v tej šiestej nájdete konkrétne nápady, ako sa môžeme začať venovať utužovaniu zdravia a 7.časť obsahuje jedálny lístok a recepty zostavené špeciálne pre obdobie 10-dňového detoxu.
GRILOVANÝ LOSOS
ALEBO ZELENINOVÉ KEBABY S TOFU
Počet porcií: 4
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 10 minút
- 1 cibuľa pokrájaná na väčšie kusy
- 1 červená alebo žltá paprika zbavená semienok a nakrájaná na 2,5 cm kúsky
- 12 bielych alebo hnedých šampiňónov bez nožičiek
- 1 cuketa pokrájaná na plátky v tvare polmesiačikov
- 450 g lososa alebo 450 g tofu pokrájaných na 2,5 cm kocky
- ¼ šálky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica nasekaného čerstvého tymianu
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- ¼ šálky kokosového masla
- 1 lyžica jablčného octu
- ½ čili papričky zbavenej semienok
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 240 ml vody
- 4 tridsaťcentimetrové bambusové špajdle dopredu namočené vo vode
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP:
Na špajdle striedavo napichujeme zeleninu a rybu, prípadne tofu, pričom dbáme na to, aby sme jednotlivé kúsky k sebe dobre pritlačili. Vo väčšej rovnej zapekacej nádobe spolu zmiešame olivový olej, tymian a cesnak, do vzniknutej zmesi ponoríme špajdle a necháme marinovať minimálne 30 minút. Medzitým si pripravíme gril alebo zapneme rúru a nastavíme ju na funkciu gril. Počas čakania dáme do stolového mixéra mandľové maslo, jablčný ocot, čili, limetkovú šťavu a vodu a mixujeme dohladka (ak chceme, môžeme pridať viac čili). Kebaby osušíme, osolíme a okoreníme čiernym korením. Pečieme na grile alebo v rúre 7 – 10 minút. Ak pripravujeme lososa, v závislosti od hrúbky ryby alebo 3 – 5 minút z každej strany, ak pripravujeme tofu, tak kým nie sú kebaby prepečené. Podávame s kapustovým šalátom (viď nasledujúci recept).
Množstvo tipov a receptov nájdete v novinke 10-dňový detox.