Známa česká herečka Markéta Hrubešová (44) žije konečne tak, ako vždy chcela. Ako sama tvrdí, po štyridsiatke sa naučila počúvať vlastné pocity a riadiť sa nimi. Najväčšou radosťou je jej rodina a varenie.
Krásnu herečku, spisovateľku a najnovšie aj moderátorku kulinárskej šou „Recepty pro radost" môžu aj slovenskí diváci sledovať od 29.októbra o 16:00 hod na TV Paprika.
Ako sa stravujete? Odopriete si určité jedlá, alebo nie?
Jem úplne všetko. V každom prípade sa neprejedám a snažím sa počúvať svoje telo. Keď mám chuť na sladké, ktoré obyčajne nekonzumujem, pretože mi veľmi nechutí, poviem si, že telo to potrebuje. Tak si dám kúsok kvalitnej čokolády a je to. Niekedy zase cítim, že potrebujem odľahčiť, tak si pripravím len zeleninu a rybu. No a niekedy zhreším poriadne. Ale bez výčitiek. Skrátka si dám nejakú tú „nádhernú šialenosť“, ako chlebíček s majonézou, klobáskou alebo výpeky s kapustou. A zapijem to dobre vychladeným pivom.
Bude vás zaujímať: Ako mať dlhší a kvalitnejší život?
Ako sa vám nakrúcal program TV Paprika s názvom „Recepty pro radost“? Čo vás na tom najviac tešilo?
Nakrúcanie Receptov pre radosť bolo síce veľmi náročné, ale myslím, že sa seriál skutočne vydaril. Honza Kvasnička je vynikajúci kuchár a tiež skvelý partner, ktorý nepokazí žiadnu „srandu“. Pohodová atmosféra, ktorá bola v štúdiu, sa bude iste páčiť aj divákom. A tiež tie skvelé recepty. S Honzom sme sa snažili o to, aby sme zrozumiteľne predali divákom vynikajúce jedlá, ktoré urobia radosť skutočne všetkým: rodine, blízkym, priateľom. Skrátka, aby diváci mali radosť z varenia a ich hostia zase z jedla. Sú to predsa „Recepty pre radosť“.
Bude vás zaujímať: Esenciálne oleje, ktoré vám pomôžu prekonať depresiu
Pór, holandská omáčka a opražená strúhanka
(pre 4 osoby)
Ingrediencie:
- 4 mladé póry
- voda
- ½ masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky tymianu
- 1 lyžica cukru
Kyslá zálievka:
- 3 lyžice ryžového octu
- 9 lyžíc repkového oleja
- Práškový cukor
- Soľ
- Čierne korenie
- 1 lyžica rozpusteného masla
Holandská omáčka:
- 3 žĺtky
- 13 lyžíc rozpusteného masla (vlažného)
- 1 citrón
- 9 lyžíc ryžového octu
- Soľ
- Čierne korenie
- Strúhanka
- Briošková strúhanka
- ½ lyžičky mletého koriandru
- Štipka kajenského korenia
Postup:
Póry vložíme do zapekacej misy. Osolíme, okoreníme a posypeme ich cukrom. Pridáme maslo, cesnak a tymian a zalejeme do ¾ vodou. Prikryjeme alobalom. Pečieme ich do mäkka približne 30 minút na 180oC. Medzitým z octu, soli, čierneho korenia, cukru a oleja vyšľaháme kyslú zálievku. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s octom, soľou a čiernym korením, odstavíme a do zmesi pridáme rozpustené maslo. Pridáme tiež šťavu z citróna. Upečené póry rozdelíme na porcie a obalíme kyslou zálievkou. Nakoniec ich prelejeme holandskou omáčkou a posypeme opraženou strúhankou.
Odporúčame tiež: Pripravte si domáce čipsy zo zeleniny
Mascarpone, višne a čokoláda (pre 4 osoby)
Ingrediencie:
- 500g mascarpone
- 5 lyžíc vanilkového cukru
- 4 vajcia
- 4 lyžice marsala vína (talianské dezertné víno)
- Tabuľka horkej čokolády
- 200 g višní
- 1 lyžica griotky
- 1 lyžica medu
Postup:
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, z bielkov pripravíme tvrdý sneh. Do žĺtkov pridáme mascarpone, zmes dobre premiešame a nakoniec pomaly pridáme sneh z bielkov. Višne odkôstkujeme, zmiešame s medom a griotkou. Na dno misiek vložíme višne a na ne pridáme zmes z mascarpone. Takto pripravený dezert dáme na dve hodiny do chladničky. Nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou.
Bude vás zaujímať: História kabeliek v kocke: Alebo čo ste o kabelkách možno nevedeli