Baklažán je považovaný za jednu z potravín, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni.
Má vynikajúcu chuť, vysokú nutričnú hodnotu a dokáže ozvláštniť, respektíve doplniť širokú škálu pokrmov.
Vyskúšajte si z neho pripraviť závitky, ktoré doplníte o samé dobrôtky.
Budete potrebovať:
-
Zlatá dusená šunka Mecom - 100g
- Baklažán - 500g
- Olivový olej - 100g
- Soľ morská
- Bazalka - 10g
- Feta syr - 150g
- Kešu orechy - 20g
- Avokádo - 1 kus
- Slnečnicové semienka - 30g
- Rukola - 30g
- Citrónová šťava
- Uhorka - 100g
Odporúčame prečítať: Recept: Opekané batáty so salámou
Postup:
Baklažán si nakrájame po dĺžke na cca 5mm prúžky, osolíme a necháme 10 minút odležať. Potom si baklažán premyjeme studenou vodou a vysušíme. Na panvici si zohrejeme olivový olej a osušený baklažán ogrilujeme z oboch strán. Ugrilovaný baklažán dáme na tanier vychladnúť. Feta syr nakrájame alebo rozdrvíme na jemno, pridáme nasekané kešu orechy a najemno nakrájanú bazalku. Na ugrilovaný baklažán si položíme plátok šunky, pridáme plnku z feta syru a zrolujeme. Keď máme baklažány naplnené a zrolované, poukladáme na misu vedľa seba, osolíme a pečieme v rúre cca 5 minút na 170 OC.
Avokádo si očistíme, nasekáme na menšie kúsky, vložíme do vyššej nádoby, pridáme vodu, citrónovú šťavu, slnečnicové semienka, olivový olej, očistenú uhorku, rukolu a soľ. Všetko rozmixujeme na hladko a vznikne nám omáčka - dressing. Dochutíme soľou, prípadne citrónovou šťavou a podávame k baklažánovým závitkom.
Odporúčame prečítať: Recept: Šunkový sendvič s petržlenovým pestom