Avokádo, kešu a feta syr? Tri ingrediencie, ktoré sa spolu netradične stretli v šaláte, potešia nielen vaše chuťové bunky, ale prospejú aj vášmu zdraviu a kráse. Výdatnú, ale pritom ľahkú a zdravú večeru vykúzlite za ani nie dve minúty.
Odporúčame: Vieš, ako rozprúdiť lymfu? Je to dôležitejšie, než si myslíš!
Na recept potrebujeme:
- ľadový šalát alebo miešaný šalát
- 1ks stredne veľká karotka
- nesolené, nepražené, olúpané kešu orechy
- feta syr
- 1ks avokádo
- olivový olej
Postup:
Na postieľku z umytého a osušeného ľadového šalátu (môžete použiť aj hotový, namiešaný „šalát mix" z rôznej, vopred umytej a nakrájanej čerstvej zeleniny) položíte umytú a očistenú karotku (1ks) nakrájanú na tenké kolieska, šalát lolo rosso alebo inú obľúbenú zeleninu, nie úplne výraznej chuti. Pridajte hrsť kešu orechov, olúpaných, surových, rozhodne nepražených a nesolených. Pokiaľ nezvládate surové kešu, môžete ich narýchlo orestovať do chrumkava na panvici. Najlepšie bez alebo s minimálnym použitím oleja. Odporúčame olivový.
Polotvrdý feta syr nakrájajte na kocky. Množstvo sa odvíja od vašej chuti a veľkosti porcie, na jednu porciu dávame zvyčajne približne 50 gramov. Feta syr v spojení s kešu orechmi vytvoria na vašom podnebí chuťovo dráždivý, lahodný pocit. Pridajte na drobné kocky alebo plátky nakrájané avokádo, približne jednu tretinu až polovicu na jednu porciu, v závislosti od veľkosti plodu a vašej chuti.
Avokádo dodá šalátu zľahka maslovú chuť a zjemní prenikavosť kešu orechov a feta syru. Hotový šalát pokvapkajte olivovým olejom (pokojne kvapnite o trošku viac) a poriadne premiešajte. Dobrú chuť!
Pozri aj: Cesnaková voda dokáže zázraky v prípade, že ju budeš piť každý deň! Ale ako ju pripraviť?
1. Avokádo:
Zelený plod, ktorý balansuje na hranici medzi ovocím a zeleninou, má príjemne vysoký obsah antioxidantov, zároveň nízky obsah cukru a nízky glykemický index. Nachádzajú sa v ňom aj zdraviu prospešné vitamíny: C, fosfor, kalcium a železo. Hoci obsahuje veľa tuku, ide o zdravý tuk, teda nenasýtené mastné kyseliny, ktoré telo v určitom množstve potrebuje a odmení sa vám za ne krásnou, vláčnou pokožkou a šťavnatými, lesklými vlasmi. Okrem toho luteín v avokáde pôsobí blahodarne na zrak.
Aké kupovať: Dozreté avokádo by malo byť pevné, no trošku mäkké. Tvrdé avokádo je chuťovo až trpké a nepríjemné, dozreté má naopak lahodne maslovú príchuť. Vyberajte také plody, ktoré nemajú žiadne priehlbiny, fľaky ani pleseň. Skontrolujte najmä okolie stonky. Ak vám avokádo ostalo a chcete ho uschovať v chladničke a použiť na ďalšiu prípravu, odporúčame ho pokvapkať citrónovou alebo limetkovou šťavou.
2. Feta syr:
Ovčí syr feta sa vyrába z čerstvého ovčieho mlieka a v slanom roztoku zreje viac než dva mesiace. Má síce vyšší obsah tuku, preto opatrne s ním, ale zároveň obsahuje aj pomerne dosť konjugovanej kyseliny linolovej (CLA) – až 1,24 percenta, ktorá údajne chráni pred rakovinou. Takisto sa v ňom nachádza aj nezanedbateľné množstvo vitamínu D a vápnika, čo ocenia vaše kosti a zuby.
3. Kešu orechy:
Tieto lahodné orechové plody obsahujú nezanedbateľné množstvo železa, ktoré je základným minerálom, pomáhajúcim dopravovať po tele kyslík.
Jedna porcia surových kešu orechov pritom obsahuje 1,9 mg železa a spĺňa 10 % z jeho odporúčanej dennej dávky. Keďže nám, ženám, hrozí väčšie riziko anémie v dôsledku nedostatku železa, mali by sme si ich dopriať pravidelne. Samozrejme, predtým, než sa pustíte do „masovej konzumácie kešu", overte si, či na ne náhodou nemáte alergiu. Surové kešu orechy majú aj vysoký podiel horčíka, ktorý je štvrtým najhodnotnejším minerálom v ľudskom tele a pomáha znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení, zlepšuje imunitu a blahodarne pôsobí na nervovú sústavu. Sú teda vhodnou potravinou najmä pre tie z vás, ktoré trpia nervozitou, bojujú so stresom alebo majú psychicky náročné povolanie.
Kešu sú aj výdatným zdrojom bielkovín, čo sa zíde najmä po športovej aktivite. Jedna porcia kešu obsahuje 5 gramov bielkovín, čiže 10 percent odporúčanej dennej spotreby. A bodka krásy na záver: podobne ako mnohé iné orechy zlepšujú vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
Pozri aj: Triky, ako kontrolovať porcie jedla, nepociťovať hlad a pritom schudnúť
4. Olivový olej:
Pomôže vašim poškodeným vlasom a suchej pokožke. Obsahuje množstvo prírodných antioxidantov, pomáha znižovať cholesterol a vysoký krvný tlak. Polyfenoly, silné rastlinné antioxidanty v olivovom oleji rozširujú cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Okrem toho vás chránia pred rakovinou.
Pri príprave šalátov a iných jedál studenej kuchyne siahnite po extra panenskom olivovom oleji (extra virgin). Spôsob jeho spracovania zachováva maximum antioxidantov a vitamínov citlivých na teplo.