Veľká noc s príchuťou Švédska

Ako u nás, tak aj vo Švédsku sú veľkonočné sviatky spojené s oslavami a dobrým jedlom, ktoré si vychutnáva celá rodina spolu s blízkymi a priateľmi.

 

Po období dlhého pôstu sú slávnostné stoly plné obľúbených dobrôt. Inšpirujte sa tento rok tradičnými receptami z rýb a vajíčok, osvieženými o moderné nápady súčasnej gastronómie a tiež tipmi na dekorovanie vajíčok pre šibačov.

 

Varte!

 

Ryby, vajíčka, pokrmy zo zemiakov, chrumkavý chlieb, ale aj dezerty z marcipánu a čokoládové vajíčka – to všetko nesmie chýbať na tých pravých švédskych stoloch.

 

Odporúčame: Núdzová antikoncepcia - toto musíte vedieť pred jej použitím!

Diabolské vajcia s údeným lososom

Zdroj: Shutterstock®

Diabolské vajcia s údeným lososom

Počet porcií: 5 (14 polovíc vajec)

Čas prípravy: 20 minút

 

 

Ingrediencie:

  • 100 g rozmrazeného údeného lososa LAX KALLRÖKT
  • 7 veľkých, natvrdo uvarených vajec (bio)
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 1 polievková lyžica dijónskej horčice
  • 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 polievková lyžica nasekanej šalotky
  • mleté čierne korenie
  • kôpor na ozdobu
  • kyslička (najlepšie aj s kvetmi) alebo iné sezónne bylinky na ozdobu

 

Postup:

  1. Vajcia ošúpte a pozdĺžne ich rozkrojte napoly. Lyžicou vyberte žĺtka a vložte ich do misky.
  2. V ďalšej miske zmiešajte majonézu, horčicu a biely vínny ocot.
  3. K žĺtkam pridajte 2 polievkové lyžice majonézovej zmesi a roztlačte ich vidličkou. Pridávajte aj zvyšok majonézovej zmesi a miešajte dovtedy, kým nebude hmota hladká.
  4. Lososa nakrájajte natenko.
  5. Vajíčka naplňte, na ne uložte plátky lososa. Hotové ozdobte kysličkou či inými jedlými kvetmi.

 

Odporúčame prečítať: Aquaphysical - cvičenie, ktoré vás dostane do formy!

Špízy z kuracích guľôčok s citrónovou uhorkou, kôprom a severskými bylinkami

Zdroj: Shutterstock®

Špízy z kuracích guľôčok s citrónovou uhorkou, kôprom a severskými bylinkami

Počet porcií: 5 (15 špízov)

Čas prípravy: 15 minút

 

 

Ingrediencie:

  • 15 ks kuracích mäsových guľočok ALLEMANSRÄTTEN
  • 15 drevených hrubších špajdlí
  • 2 – 4 polievkové lyžice oleja na vyprážanie
  • 2 stredne veľké uhorky, ošúpané
  • 100 ml kôpru nakrájaného nadrobno
  • šťava z 1 veľkého citróna
  • 2 polievkové lyžice morskej soli
  • 300 ml kyslej smotany
  • 150 ml zmesi petržlenu, tymianu a medvedieho cesnaku
  • čierne korenie a extra panenský olivový olej podľa chuti

 

Postup:

  1. Nakrájajte uhorku na 15 malých kociek, o čosi menších ako kuracie mäsové guľôčky. Vložte ich do stredne veľkej misky, pridajte soľ a premiešajte.
  2. Na miernom ohni zohrejte panvicu s trochou oleja, kým nezačne trochu dymiť. Vyprážajte guľôčky do zlatohneda. Podľa potreby pridajte ešte olej. Guľôčky odložte a nechajte trochu vychladnúť.
  3. K uhorkám pridajte citrónovú šťavu a kôpor (1 polievkovú lyžicu odložte na ozdobu). Premiešajte a nechajte 5 – 10 minút postáť.
  4. Napichnite jednu kocku uhorky na špajdľu, za ňou mäsovú guľôčku. Špajdle namočte do kyslej smotany a byliniek. Položte špajdľu na podnos, posypte ju kôprom a čiernym korením.
  5. Na zvyšnú smotanu nasypte zvyšné koreniny. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Hneď podávajte.

 

Odporúčame prečítať: Prečo pestovať tymian? Presvedčia a šokujú vás jeho liečivé účinky!

Veľká noc s príchuťou Švédska

Zdroj: Shutterstock®

Servírujte!

Lahodné veľkonočné jedlá sa budú dokonale vynímať na jednoduchých jednofarebných tanieroch, v misách či na podnosoch. Jednohubky jednoducho naukladajte na poschodový podnos tak, aby bol všetkým na očiach – a kedykoľvek sa vaši hostia a šibači môžu ponúknuť. Môžete naň naukladať aj sladké dezerty, olivy alebo ovocie.

 

Elegantný servírovací riad zo série SKYN si zamilujete nielen počas veľkonočných či iných sviatkov, ale aj na bežné servírovanie vašich obľúbených  pokrmov. Je vyrobený z najkvalitnejšieho kostného porcelánu, ktorý dizajnéri IKEA vytvarovali do oblých tvarov. Súčasťou série sú aj menšie misy, do ktorých môžete vopred pripraviť šaláty či iné pochutiny.

 

Po dlhej zime sa Švédi nevedia dočkať prvých jarných slnečných lúčov. Zopár pomyselných lúčov vnesiete aj na váš stôl - s pomocou žltých alebo oranžových doplnkov. Nezabudnite dať do vázy na stôl vetvičky bahniatok a zlatého dažďa.

 

  1. KVITTERA, podnos na tortu, 3-posch, číre sklo, nehrdzavejúca oceľ € 9,99 – na jednohubky.
  2. FANTASTISK, Papierové obrúsky, žltá  € 1,39/50 ks (jednotková cena € 0,03) – dostupné v rôznych farbách.
  3. Servírovací riad zo série SKYN, cena od € 5,99.
  4. SOCKERÄRT, váza, biela € 6,99 – na vetvičky či kvety.

 

Odporúčame prečítať: Mätový olej - 6 tipov, ako ho využiť pre svoje zdravie

7 komentárov
Monika Filípková

Monika Filípková

06.04.2017 15:48

Krásne naaranžované a určite aj veľmi chutné. Tieto receptíky vyskúšam a keď sa mi podaria, ponúknem nimi šibačov, ale aj návštevu.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

06.04.2017 16:45

tie vajíčka s lososom vyzerajú úžasne

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.04.2017 17:36

ja mám najradšej naše tradície a naše tradičné zvyky a jedlá, udržujme si ich

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

06.04.2017 17:39

zaujímavé kombinácie, pripravené sú krásne..

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

07.04.2017 08:13

veľmi rada skúšam nové receptíky, na obrázku vyzerajú skvele, vajíčka mám rada, lososa tiež, takže to musí byť vynikajúce

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.04.2017 18:35

vyzerá to skvele, vyskúšam

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

10.04.2017 11:54

zaujímavé kombinácie chutí, vyzerajú super na prvý pohľad...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE