Jedlo spája ľudí. Počas letných mesiacov je jednou z obľúbených aktivít grilovanie. To bez ohľadu na to, či ste milovníkom mäsa, vegetariánom či vegánom. Existuje mnoho zaujímavých a chutných receptov, ktoré potešia naozaj každého.
Stačí mať k dispozícii domáci gril, na ktorom sa dá pripraviť takmer všetko. Patrí medzi elektrické grily. Tie využijete nielen pri grilovaní na terase, ale aj v pohodlí domova. Ak máte naponáhlo, oceníte kontaktný gril. Tento gril jedlo jemne stlačí medzi platne, čím sa urýchli doba jeho prípravy.
Pozri si aj: Ranná káva ako životabudič? Piješ ju v správny čas? Pravdepodobne nie!
5 chutných receptov, ktoré pripravíte na kontaktnom grile
Ak chcete na grile robiť naozaj všetko, vrátane sladkých dobrôt, ako sú napríklad vafle, stavte na multifunkčný kontaktný gril značky Braun. Ľahko si na ňom pripravíte nápadité dobroty pre milovníkov mäsa, vegetariánov i vegánov. Dobrou správou je, že máme pre vás inšpiráciu v podobe jednoduchých receptov, ktoré zvládne každý.
Grilované kuracie prsia s bylinkovou marinádou
4 kuracie prsia, 4 polievkové lyžice extra virgin olivového oleja, šťavu z jedného citróna, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 1 čajovú lyžičku čerstvého rozmarínu, soľ a korenie podľa chuti.
Najskôr si pripravte marinádu z olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku, rozmarínu, soli a korenia. Kuracie prsia dajte do marinády a nechajte ich marinovať aspoň hodinu. Potom rozohrejte gril a kuracie prsia grilujte 6 až 8 minút z každej strany. Ak využijete kontaktnú polohu, stihnete to kompletne za uvedený čas, pretože táto poloha grilovania stlačí jedlo medzi dve rozohriate platne. Podávajte s čerstvou zeleninou a kváskovým pečivom.
Neprehliadni: Hľadáš TOP prírodný prostriedok na imunitu a dýchacie cesty? Toto je on!
BRAUNGrilované cukety a baklažány nielen pre vegánov
2 cukety, 1 baklažán, 4 lyžice olivového oleja, 1 čajovú lyžičku bylinkovej soli a čierne korenie podľa chuti.
Cuketu i baklažán nakrájajte na plátky, ktoré sú hrubé približne 2 cm. Pripravte si marinádu z olivového oleja, bylinkovej soli a čierneho korenia. Podľa chuti môžete pridať aj iné bylinky. Plátky zeleniny potrite marinádou. Grilujte na rošte z oboch strán 5 – 7 minút, aby zmäkli, ale boli chrumkavé. Podávajte s obľúbeným dipom alebo hummusom.
Grilované hovädzie burgery
500 g kvalitného mletého hovädzieho mäsa od poctivého slovenského farmára, 1 nadrobno nakrájanú cibuľu, 2 strúčiky lisovaného cesnaku, soľ, čierne korenie, 4 hamburgerové žemle a oblohu – šalát, rajčiny, cibuľa, syr atď.
Najprv v miske zmiešajte mleté mäso s cesnakom, cibuľou, korením a soľou. Zmes rozdeľte na štyri časti a vyformujte mokrými rukami burgery. Grilujte ich 4 – 5 minút z každej strany podľa požadovanej úrovne prepečenia. Potom ich dajte do žemle spolu s obľúbenou oblohou.
Odporúčame tiež: Načo je dobrá škorica? Jej liečebné účinky sú neobyčajné!
BRAUNTortilla s grilovanou zeleninou
1 červenú papriku, 1 žltú papriku, 1 menšiu cuketu, 1 redkvičku, 4 tortilly, 2 polievkové lyžice olivového oleja, soľ a korenie.
Zeleninu nakrájajte na úhľadné prúžky, potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a dajte na gril. Grilujte približne 5 minút. Zeleninu rozvrstvite na tortilly a zrolujte. Podávajte s jogurtovým dipom.
Grilovaný ananás s kokosovým jogurtom
1 čerstvý ananás nakrájaný na plátky, med na potretie, 1 téglik kokosového jogurtu a štipku škorice.
Plátky ananásu potrite medom a grilujte 3 až 4 minúty z oboch strán. Musia mať krásnu zlatohnedú farbu. Podávajte s kokosovým jogurtom a posypané škoricou.
Grilovanie je zábava
Ako vidíte, pomocou grilu dokážete pripraviť chutné, jednoduché a rýchle recepty pre každého. Stačí mať k dispozícii správne ingrediencie a nebáť sa zapojiť fantáziu. Navyše s kontaktným grilom MultiGrill sa pri grilovaní nestratíte ani počas roka. Ľahko pripravíte raňajky, obedy i večere pre celú rodinu.
Zdroj úvodnej fotky: Braun